Benelux Racing League

BRL-V6/BRL Light: Elf Benelux Racing League zorgt voor spektakel (lang)

 volveld


De eerste twee wedstrijden in de Elf Benelux Racing League hadden alles in zich wat autoracen mooi maakt. Een vol veld dikke auto’s, goede winnaars, felle maar faire gevechten om de kop en overal in het veld voortdurende strijd. De eerste winst in de BRL-V6 ging naar Jeroen Bleekemolen, op zijn hielen gezeten door Jeroen Reijntjens. In de tweede race leek Reijntjens de zege te pakken maar werd op de finishlijn met 0,031 seconden geklopt door Donald Molenaar. In de BRL Light was het op zaterdag Peter Furth die de zege voor zich opeiste op slechts 0,9 seconden gevolgd door Marijn van Kalmthout. De Hoofddorper won vervolgens de tweede race maar kreeg de zege allerminst cadeau. Rene Zwikker en Frank Gielens passeerden de lijn binnen 0,390 seconden van de winnaar!


Tekst: Remco Scheelings, fotografie: Gerrie Hoekstra, Boudewijn Pieters en Tim Böhme

Vol veld
Op een zonovergoten Circuit Park Zandvoort waren het de Benelux Racing League-rijders die op zaterdagmorgen om 9.00 uur het spits afbeten van de Radio 538 Pinksterraces. Een vol veld van maar liefst 33 auto’s (20 BRL-V6 en 13 BRL Light) zorgde meteen voor een drukbezette baan. Vanaf het begin van de kwalificatie was het Jeroen Bleekemolen die zijn reputatie waarmaakte en met 1:50.052 seconden een supersnelle rondetijd op het scorebord zette. Op een tweede positie, op slechts 0,258 seconden volgde de andere Jeroen, Jeroen Reijntjens. Daarachter een gat van een kleine seconde naar Jacky van der Ende.
Tegenvallend waren de negende positie van kampioen Donny Crevels en de vijftiende tijd van DTM-crack Kurt Thiim.

 kurtThim


Er werd veel van hem verwacht, maar Kurt Thim kwam er bij de Pinksterraces niet aan te pas.

In de BRL Light-klasse ging de pole position toch wel enigszins verrassend naar Gaby Uljee voor Marijn van Kalmthout en Joop Claessens.

 xavier


Xavier Maassen, normaal in een Formule Renault te bewonderen in het Europees kampioenschap, reed een gastrace.

Gast
Bij zijn gastoptreden in de U.S Carworld BRL-V6 stond formulewagenspecialist Xavier Maassen op een keurige zevende positie. “De nieuwe banden zijn een stuk sneller dan de oude die we in de vrije trainingen hebben gebruikt. Daar heb ik niet voldoende van kunnen profiteren, er zat meer in. Het is heel zwaar, dus ik hoop in de race van mijn goede conditie te kunnen profiteren en verder naar voren te komen.” Niet blij keek Roy Monden. De VEGE-kampioen van vorig jaar bleef steken op de allerlaatste positie. “Het gas bleef in de eerste ronde al hangen waardoor ik meteen de pits in moest.” Eén van de mannen die op basis van zijn ervaring een goede vergelijking kon maken tussen de oude VEGE Series en de nieuwe BRL Light was Leo Kemmer. “Deze motor heeft veel meer koppel onderin. De schakelpunten liggen totaal anders. Het is daarmee wel even wennen. We moeten in alle opzichten nog de puntjes op de 'i' zetten.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet