Formule 2

GP2 Series: Vitaly Petrov wint in Valencia

Vitaly Petrov reed vanmiddag in Valencia naar zijn eerste overwinning in de GP2 Series. Teamgenoot Giorgio Pantano pakte voor Campos Grand Prix op hun thuiscircuit de tweede plaats. Kazuki Nakajima pakte de laatste podiumplaats.

Door de wisselende weersomstandigheden maakten de drie coureurs de keuze voor slicks bij de start terwijl de meeste rijders op nat weer banden van start gingen. Een juiste keuze bleek later want het weer klaarde snel op. De strijd om de kampioenschapstitel wordt uitgesteld tot morgen. Timo Glock deed echter geode zaken en pakte twee extra punten voorsprong, door zijn zevende plaats, op zijn Braziliaanse rival Lucas di Grassi die de race in de vijfde ronde in de grindbak zag eindigen. Met vier punten voorsprong heeft Glock, die morgen op een tweede plaats mag starten, een riante kans om de titel te pakken. Door zijn opgave moet Di Grassi helemaal van achteraan de grid beginnen. Bijna een onmogelijke opgave. Maar in de autosport zijn er in het verleden wel meer verrassingen geweest in de slotrace om de kampioenschapspunten.

Ho-Pin Tung verliest topklassering door falende wheelgun
Door een veel te lange pitstop als gevolg van een falende wheelgun heeft Ho-Pin een potentiële topklassering verloren tijdens de GP2 seizoensafsluiter op het circuit van Valencia. Vlak voor de start begon het te regenen maar het team maakt een uitstekende beslissing door Ho-Pin toch op slicks weg te sturen, want na een aantal rondes blijkt dat de regen niet doorzette.
Ho-Pin had op dat moment vrijwel het hele veld doorkruist en reed op een vijfde plaats met een voorsprong van meer dan 35 seconden op Luca Fillipi die op dat moment rondreed op P6. Een marge die ruim voldoende was om een pitstop te maken en P5 te behouden, het team besloot hierop Ho-Pin naar binnen te roepen voor zijn verplichte pitstop.
Gelijk haperde de wheelgun bij het rechterachterwiel en kreeg de pitcrew het wiel in eerste instantie niet los. In alle consternatie ging nog meer tijd verloren doordat het nieuwe wiel niet correct terug geplaatst werd. Uiteindelijk kon Ho-Pin met behulp van een tweede wheelgun, nadat hij ruim 30 seconden stil had gestaan, zijn weg vervolgen. Terug op de baan had dit tijdverlies van ongeveer een minuut ertoe geleid dat hij terugviel naar P12, vol tussen de andere vechtende auto’s. Uiteindelijk finishde Ho-Pin de race op P11, op deze positie zal hij ook de sprintrace op zondag aanvangen. Ho-Pin: "Je zult altijd zien dat zulke dingen gebeuren als je op een kansrijke positie rijdt. Maar ook dat hoort erbij, that’s racing.’’

Valencia - GP2 - Race 1:
1. Vitaly Petrov (Campos Grand Prix) 45 ronden
2. Giorgio Pantano (Campos Grand Prix) +2.495
3. Kazuki Nakajima (DAMS) +2.541
4. Marcos Martinez (Racing Engineering) +51.658
5. Borja Garcia (Durango) +1:20.832
6. Andy Soucek (David Price Racing) +1 ronde
7. Timo Glock (iSport International) +0.077
8. Javier Villa (Racing Engineering) +1 ronde
9. Mikhail Aleshin (ART Grand Prix) +1 ronde
10. Filipe Albuquerque (Arden Internaiotnal) +1 ronde
11. Ho-Pin Tung (BCN Compéticion) +1 ronde
Opg. Lucas di Grassi (ART Grand Prix) +40 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet