Formule 3

F3 Euro Serie: Zege voor Grosjean in eigen land, Buurman vijfde

grosjean_nogaro
Romain Grosjean in actie op het circuit van Nogaro

Romain Grosjean heeft op het Circuit Paul Armagnac in het Franse Nogaro de 17e race van het seizoen in de Formule 3 Euro Serie op zijn naam geschreven. De in Zwitserland wonende Fransman eindigde in eigen land voor zijn beide ASM-teamgenoten Kamui Kobayashi en Nico Hülkenberg. Omdat Grosjeans naaste concurrent, de Zwitser Sébastien Buemi, niet verder kwam dan de vierde positie, slaagde Grosjean erin zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap uit te bouwen tot elf punten. Yelmer Buurman was op de vijfde plaats de beste Nederlander in het 25 auto’s sterke veld.

Tekst: René de Boer
Foto: Gargantini/F3 Euro Serie


Eentonige aangelegenheid
De race was een vrij eentonige aangelegenheid, niet in de laatste plaats omdat het inhalen op het smalle, 3,636 kilometer lange circuit bepaald niet eenvoudig is. Een licht regenbuitje halverwege de wedstrijd zorgde voor een klein beetje afwisseling, maar leidde uiteindelijk niet tot noemenswaardige positiewisselingen. Weliswaar kon Kobayashi het gat naar Grosjean, die vanaf pole bij de start de leiding had gepakt, weer dichtrijden en de Fransman zelfs enigszins onder druk zetten, maar die hield het hoofd koel en reed zijn zesde overwinning van het seizoen naar huis, voor Kobayashi en Hülkenberg.

Buurman verliest één plaats door teveel wielspin bij start
Yelmer Buurman, die als vierde startte, verloor bij het uitdoven van het startlicht één plaats aan Sébastien Buemi. “Ik had iets teveel wielspin, en bovendien stond ik op het vuile gedeelte van de baan, doordat de pole opeens aan de rechter kant bleek te zijn, terwijl er van tevoren was gezegd dat de pole aan de linker kant was. Dat was een nadeel.” Voor de rest was de race voor Buurman weinig opwindend. “Het leek wel een optocht. Bij mij was de snelheid er wel, maar inhalen is hier gewoon heel moeilijk. Daarnaast kwam ik op de rechte stukken wat tekort, omdat ik met veel vleugel was vertrokken. Daarvoor hadden we gekozen, omdat het weer er voor de start nogal dreigend uitzag. Het begon inderdaad ook wel een beetje te regenen, maar helaas niet genoeg om daarvan te kunnen profiteren.”

Van der Zande raakt van de baan en valt terug
Renger van der Zande, die op grond van zijn negende startpositie hoopte op een goede uitgangspositie voor de race van morgen door wellicht als achtste of negende te eindigen, zag al zijn verwachtingen teniet gedaan toen hij op een witte lijn op de baan remde, de controle over zijn auto verloor en van de baan raakte. Hij kon de race nog wel voortzetten, maar was natuurlijk op slag kansloos voor een goede klassering. “Een beetje stom”, gaf hij zelf toe. “Maar goed, shit happens. Morgen is er weer een nieuwe kans.”

Uitslag:
1. Romain Grosjean (Fra), Dallara-Mercedes, 29 r. in 40.43,144 (gem. 155,37 km/u)
2. Kamui Kobayashi (Jap), Dallara-Mercedes, op 0,484
3. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes, op 1,434
4. Sébastien Buemi (Zwi), Dallara-Mercedes, op 2,329
5. Yelmer Buurman (Ned), Dallara-Mercedes, op 3,040
6. Edoardo Mortara (Fra), Dallara-Mercedes, op 5,496
7. Franck Mailleux (Fra), Dallara-Mercedes, op 7,566
8. Jean Karl Vernay (Fra), Dallara-Mercedes, op 18,930
16. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 29,041

Stand na 17 races:
1. Grosjean, 90 punten
2. Buemi, 79
3. Hülkenberg, 58
4. Kobayashi, 49
5.Jakes, 42
6. Maileux, 37
7. Buurman, 31
11. Van der Zande, 21

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet