Benelux Racing League

BRL: Van Kalmthout viert rentree door met BRL Light hele veld te verslaan

480_marijn_pakt_kop

De BRL Light bewees eerder dit jaar al in de regen een vele betere wegligging te hebben dan de V6’en, tijdens de eerste race van het A1 Grand Prix-weekend werd het helemaal te dol. Marijn van Kalmthout vierde zijn rentree in de BRL Light door het hele V6-veld te passeren en de overallwinning op te eisen. Met zijn oranje bolide straalde Van Kalmthout met deze magistrale race het echte A1 GP-oranje gevoel uit en met de toeschouwers op hun banken behaalde hij de overwinning. In de BRL V6 zegevierde Donald Molenaar, die zijn teamgenoot en titelconcurrent Sandor van Es met een rare actie van de baan duwde en er zo zelf met de overwinning vandoor ging. Van Es moest in de grindbak uitstappen en ziet zo een flinke deuk komen in zijn voorheen al bijna veilig lijkende titel.

Tekst: Daan Jeuken

De start van de BRL verloopt wat rommelig. Crevels komt slecht van start en verliest veel meters. Ook Junior Strous komt slecht weg, hij valt terug van plaats vijf naar acht. Beter weg zijn Nelson van der Pol, hij rukt op van zes naar drie, en Frankenhout die vanaf p7 p4 pakt. De BRL Lights houden weinig afstand naar de V6’en toe, en zij besluiten bij de start maar snel aan te sluiten, om op de natte baan de V6’en voorbij te gaan.

In de openingsfase maken leiders Van Es, Molenaar en Van der Pol zich snel los van hun gevolg. Daarachter valt een gat naar Jacky van der Ende, die na hevig aandringen Christiaan Frankenhout is gepasseerd. Achter hem rijden de slecht gestarte Niels Bouwhuis en Donny Crevels, waarbij laatstgenoemde al snel Junior Strous om de oren krijgt. Strous rukt op naar Bouwhuis, maar wanneer de twee samen van de baan gaan vallen ze weer een eind terug. Donny Crevels komt in aanraking met een overenthousiaste Light en hij moet zijn gehavende BRL-bolide in de pits parkeren.

Achter de top acht rijdt in ronde 3 al Light-leider Marijn van Kalmthout. De BRL Lights hebben op de natte baan wederom een veel betere wegligging dan de logge V6’en en zo rukken de kleine broertjes gestaag op. In ronde vier komt Van Kalmthout al als vijfde door, met een rondetijd drie seconde sneller dan koploper Van Es. Zumbrink rijdt inmiddels op p6, hij heeft Joey Hanssen en René Zwikker achter zich aan, maar Zumbrink krijgt wat lucht als Zwikker aanvalt en de derde plaats overneemt van de jongeling.

In ronde zes valt het Collé-sprookje in duigen. De twee collega’s lijken de race rustig samen uit te kunnen rijden, maar Molenaar verremt zich en tikt zijn teamgenoot van achteren de grindbak in. Een pislinke Van Es komt vast te staan in het grind en ziet zijn titelkansen ineens een flinke deuk oplopen, evenals de onderlinge verstandhouding binnen het Collé-team. Zeker in de wetenschap dat hij nu race 2 als laatste moet starten staat Van Es nog een zware kluif te wachten om zijn titel te prolongeren.

In ronde acht maakt Marijn van Kalmthout zijn rentreefeestje compleet als hij leider Molenaar passeert en daarmee de algemene leiding pakt. Van Kalmthout heeft al veel Light-races gewonnen, maar het hele BRL-veld aanvoeren is ook voor hem iets nieuws. Leider Molenaar laat zich echter niet kennen en vecht zich op kracht en pure snelheid nog terug, maar de bochtensnelheid van de Lights is veel hoger dat het voor Molenaar vechten tegen de bierkaai is.

Goed voorbeeld doet goed volgen, want na de leider volgen ook Henry Zumbrink en René Zwikker die de V6-aanvoerder passeren. Joey Hanssen sluit ook aan bij Molenaar, maar hij heeft toch beduidend meer moeite om zijn bochtenvoordeel uit te buiten ten opzichte van de rechtelijnsnelheid van de V6.

In de laatste ronde kan Marijn van Kalmthout rustig naar de zege cruisen. Hoewel rustig... hevig geëmotioneerd komt Van Kalmthout als leider over de finish en bedankt ongeveer zijn hele kennissenkring. Op plaats twee moet Henry Zumbrink in de laatste ronde nog even tot het gaatje gaan om de aandringende René Zwikker achter zich te houden; maar de aanstaande kampioen slaagt hierin. Bij de V6’en moet ook Molenaar nog even flink spiegelen, maar Van der Pol kan geen aanval op de leiding meer doen en eindigt als tweede.
480_podium_marijn

Uitslag BRL race 1
A1 Grand Prix, Zandvoort, zaterdag 29 september 2007

1. Marijn van Kalmthout, 12 ronden
2. Henry Zumbrink, op 4.479 (Light)
3. René Zwikker, op 4.870 (Light)
4. Joey Hanssen, op 14.510 (Light)
5. Donald Molenaar, op 16.111 (V6)
6. Nelson van der Pol, 16.646 (V6)
7. Michel Schaap, op 19.616 (Light)
8. Jacky van der Ende, op 36.737 (V6)
9. Christiaan Frankenhout, 41.872 (V6)
10. Gaby Uljee, op 42.792 (Light)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet