Formule 3

F3 Euro Serie: Derde pole voor Romain Grosjean

Voor de derde keer dit seizoen vertrekt Romain Grosjean vanaf de pole-position bij een race om de Formule 3 Euro Serie. Voor de 17e race van het seizoen, die morgen in het voorprogramma van het FIA GT-kampioenschap wordt verreden op het Circuit Paul Armagnac in Nogaro in het zuidwesten van Frankrijk veroverde de Franse coureur de beste startpositie met een rondetijd van 1.20,990 minuten. Daarmee heeft hij een voorsprong van 0,061 seconde op zijn Japanse teamgenoot Kamui Kobayashi. De Duitse Masters-winnaar Nico Hülkenberg maakte het top-drie-succes voor het Franse ASM-team compleet door de derde tijd te laten aantekenen.

Tekst: René de Boer

Yelmer Buurman beste Nederlander op de vierde plaats
Beste Nederlander in het 25 auto’s tellende startveld is Yelmer Buurman, die zich als vierde en daarmee als beste niet-ASM-rijder wist te kwalificeren. Hij kende wel even een spannend moment: “Ik ging uit voor de kwalificatie, maar meteen riep het team me via de radio weer naar binnen, want ze hadden olie gevonden op de grond, precies waar mijn auto gestaan had. Dat betekende dus dat er ergens een lek moest zitten. Het kwam ergens uit de crashbox aan de achterkant. Die stopten ze vol met papier en plakten het dicht met tape, wat extra olie erin en toen kon ik alsnog rijden, maar toen was natuurlijk wel de helft van de sessie al voorbij. Toen was er ook nog een keer een rode vlag nadat Dani Clos eraf gegaan was, maar uiteindelijk kon ik wel de vierde tijd neerzetten.” De onderbreking door Clos was niet de enige rode vlag in de 30 minuten durende kwalificatie. Eerder al moest er gestopt worden nadat de Tsjech Filip Salaquarda van de baan geraakt was.

Renger van der Zande negende en niet tevreden
Renger van der Zande vertrekt morgen om 15.00 uur vanaf de negende startplaats. Met dat resultaat was hij niet helemaal tevreden. “We zaten er hier vanaf het begin al niet helemaal bij, maar ik had toch nog wel op een zesde of zevende plaats gehoopt. Met mijn eerste set banden ging het wel goed en zat ik er vooraan bij, maar met de tweede set kwam het er niet uit. Het leek ook wel of er een verschil onderling in die beide sets zat. Nu sta ik dus negende, misschien kan ik weer het trucje uithalen zoals vorige week in Barcelona, en dan heb ik in ieder geval een goede uitgangspositie voor de tweede race.”

Grosjean loopt één punt uit op Buemi
In de strijd om het kampioenschap liep Grosjean door het behalen van de pole-position weer een punt uit op zijn naaste rivaal Sébastien Buemi, die zich als vijfde kwalificeerde. Haalt Grosjean dit weekend elf punten meer dan de Zwitser, dan mag hij zich al voortijdig kampioen in de Euro Serie noemen.

Uitslag kwalificatie:
1. Romain Grosjean (Fra), Dallara-Mercedes, 1.20,990
2. Kamui Kobayashi (Jap), Dallara-Mercedes, op 0,061
3. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes, op 0,198
4. Yelmer Buurman (Ned), Dallara-Mercedes, op 0,540
5. Sébastien Buemi (Zwi), Dallara-Mercedes, op 0,564
6. Franck Mailleux (Fra), Dallara-Mercedes, op 0,716
7. Edoardo Mortara (Ita), Dallara-Mercedes, op 0,739
8. Maxi Götz (Dui), Dallara-Volkswagen, op 0,848
9. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 0,862
10. Jean Karl Vernay (Fra), Dallara-Mercedes, op 0,918


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet