NASCAR

NASCAR: Ex-F1 coureurs Scott Speed en Jacques Villeneuve voelen zich nu al thuis

De ex-F1 coureurs Scott Speed en Jacques Villeneuve voelen zich nu al thuis in NASCAR. Speed testte eerder deze week op de Talladega Superspeedway met een Red Bull Toyota. Volgende week maakt Speed samen met collega Villeneuve zijn ARCA-debuut op de Talladega Superspeedway.

Tekst: Willem J. Staat

red_bull_speed
Eerste snelle ronden van Scott Speed op Talladega. Foto: Team Red Bull USA

Speed en Villeneuve willen presteren
Speed maakte afgelopen dinsdag voor het eerst op Talladega met een stockcar kennis. De voormalige Torro Rosso rijder reed een Toyota van het Eddie Sharp Racing Team dat in de ARCA-series uitkomt. Scott Speed: “Een stockcar is zoveel zwaarder dan een Formule l, en je voelt gewoon meer beweging. Die auto is drie keer zwaarder, en er zit veel beweging in de veren en banden. Het is gewoon een grote bewegende massa. Een Formule l is kleiner en stijver, zelfs als je er al aan denkt om naar rechts te gaan, dan ga je al naar rechts. Het is niet gemakkelijk om dat ding met 350 km in een bocht te gooien. Ik heb nu wel geleerd hoe dat ik moet “draften”, maar ik geloof dat het racen met deze jongens een wilde aangelegenheid gaat worden.

De banking hier is ongelofelijk. Ik had nog nooit met een stockcar gereden en in mijn eerste rondes reed ik hoog tegen de muur. Ik zou liegen om te zeggen dat het gemakkelijk is, maar het was super. De test verliep vrij gemakkelijk omdat ik constant volgas ging. Maar ja hard gaan op Talladega heeft meer met de auto dan met de rijder te doen.”

scott_speed_test
Het stapt iets anders in dan in een Torro Rosso.
Foto: Team Red Bull USA

Cultuurschock
De kennismaking met de stockcarwereld opende bij Speed ook enigszins de ogen. “Je moet hier gewoon met je auto in de paddock tanken net zoals op de snelweg. Ik vond het wel een beetje bizar. En in de Formule l heb je altijd wel iemand die je gordels vastsnoert. Ik stapte in en wachtte totdat één van de monteurs dat zou doen. Er gebeurde niets. Ik moest het zelf doen. Zelfs in de “garage area” was het niet toegestaan om een korte broek te dragen. Zelfs met een hoed beschouwen ze het in Europa als de “mode”. Hier dus niet.”

jv_las_vegas_2
Een onbekende coureur? Foto: Toyota Motorsport USA

Villeneuve 21e in de Craftsman Truck Series
Jacques Villeneuve kwalificeerde zich afgelopen weekend als zevende in de Craftsman Truckseries in Las Vegas, maar raakte collega Rookie Brian Scott. “Het was nog niet eens zo’n harde tik, maar de schade was wel voldoende. Ook dat moest ik leren” aldus Villeneuve, die zich voorlopig alleen maar tot doel heeft gesteld om te eindigen .Villeneuve: “Toen ik 21 was wist ik nog niet eens wat NASCAR was, nu weet ik het wel. Wereldwijd heb je maar twee sterke kampioenschappen, dat is Formule l en NASCAR hoewel ze elkaars tegenpolen zijn.”

jv_las_vegas
Nee hoor, een bekend startnummer met Jacques Villeneuve aan het stuur.
Foto: Toyota Motorsport USA
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet