DTM

DTM: Mercedes-teams zien af van beroep

dtm_la_rosa_ekstrm_barca
Even later ging het mis: Duel tussen Mattias Ekström (links) en Daniel la Rosa (rechts) in Barcelona

De teams van DTM-coureurs Mika Häkkinen en Daniel la Rosa, respectievelijk HWA en Mücke Motorsport, hebben besloten af te zien van het aantekenen van beroep tegen de draconische straffen die de sportcommissarissen van de DTM afgelopen zondag na de negende en voorlaatste race van het seizoen uitspraken tegen de beide Mercedes-Benz-coureurs. Ter herinnering: Häkkinen werd bestraft met een geldboete van 20.000 Euro vanwege een botsing met Martin Tomczyk, La Rosa kreeg een geldboete van 10.000 Euro opgelegd vanwege een aanrijding met Mattias Ekström. Bovendien worden beide coureurs voor de volgende DTM-race waaraan ze deelnemen (normaliter de finale op Hockenheim) tien plaatsen naar achteren gezet in de startopstelling. Deze straffen zijn de zwaarste die ooit in de geschiedenis van de DTM werden uitgesproken.

Tekst: René de Boer
Foto: PR

Extra geldboete voor Häkkinen vanwege ongeoorloofd vertrek
Tweevoudig Formule 1-wereldkampioen Mika Häkkinen kreeg ook nog eens een geldboete van 2.000 Euro opgelegd, omdat hij op het moment dat de sportcommissarissen zijn zaak behandelden, al lang niet meer op het Circuit de Catalunya aanwezig was. Direct nadat hij was uitgevallen kleedde de Fin zich om en aanvaardde hij de thuisreis naar Monte Carlo. Officieel heet dat het "zonder toestemming van een sportcommissaris verlaten van het circuit na het plegen van een sportjuridisch relevant feit", en dat is volgens artikel 33.14 van het sportief reglement van de DTM niet toegestaan.

Afzien van beroep "in het belang van de sport"
Meteen nadat de straffen waren opgelegd, kondigden beide teams aan dat ze tegen de straffen in beroep zouden gaan. Nu maakten ze echter eensgezind bekend, van beroep te zullen afzien "in het belang van de sport". Inderdaad is de kans dat er een uitspraak in de beroepszaak zou zijn getroffen voordat op 14 oktober de finalerace op Hockenheim wordt verreden, klein te noemen. Achter de schermen zal ongetwijfeld de nodige druk zijn uitgeoefend om tot deze beslissing te komen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet