Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Internationaal: Ardigo en Ryall grijpen titel onder toeziend oog van 8.000 toeschouwers

wkmariembourg_ardigo1

Het Wereldkampioenschap Karting dat dit weekend plaatsvond in Mariembourg werd een succes. Onder een stralende zon zakten duizenden toeschouwers af naar Mariembourg om er getuige te worden van Marco Ardigo’s kroning tot wereldkampioen. De Belg Benjamin Bailly sloot zijn weekend met een mooie top vijf positie af terwijl Michael Ryall, de Britse Belg, de Wereldbeker KF2 won.

Tekst & foto's: PR

De kartingfanaten in België keken al enkele maanden uit naar dit Wereldkampioenschap dat ook een succes werd. Met 2.500 toeschouwers op zaterdag en bijna 8.000 toeschouwers op zondag (zonder de leden van de teams erbij te tellen), werd de omloop van de Karting des Fagnes overspoeld door een menigte. Aangetrokken door een generatieconflict tussen de professionele kartpiloten en de jonge wolven die van de F1 dromen, kon het publiek zich van de professionaliteit van de karting vergewissen. Impressionante infrastructuur, karts met meer dan 35 pk die topsnelheden haalden van 125 km/u op het rechte stuk en vooral ; schitterende duels op de piste… Ja, de karting heeft dit weekend bewezen ook het interesse van het grote publiek te wekken !

Op sportief vlak was het de Italiaanse Tony-Kart equipe die zijn favorietenrol waar maakte. De Vortex-motoren, die duidelijk sneller waren dan die van de concurrentie, hielpen de Tony-Kart-chassis’ van Marco Ardigo en Gary Catt naar de top. Beide rijders wisselden tijdens de manches van positie. Maar in de finales zette Europees Kampioen Marco Ardigo de puntjes op de « i ». Na de overwinning in de pré-finale, die hem de polepositie opleverde voor de finale, leidde hij ook de belangrijkste race van het seizoen van start tot finish. En zo sleepte hij zijn eerste wereldtitel in de wacht. Als er een toekomstig F1-rijder in Mariembourg aanwezig was, dan moest hij alleszins buigen voor de ervaren rijders Ardigo (24 jaar) en Catt (27 jaar). Jeugd of ervaring? Dit keer had de ervaring het laatste woord!

wkmariembourg_bailly

Toch hebben de jongeren zich van hun taak gekweten. De Deen Nikolaj Bollingtoft was een van de rijders die de Tony-piloten het hoofd kon bieden. Met zijn 20 jaar deed hij zich een podium cadeau waarmee hij zich kan laten zien bij de teams in de eenzitterij. Tenminste als hij zijn carrière in de karting niet verderzet… De overige jongeren die indruk maakten tijdens de finale waren de Fransman Anthony Abasse (17 jaar) en de Belg Benjamin Bailly (17 jaar). Vetrokken vanop de 29ste plaats op de grid, profiteerde de Fransman van zijn nieuwe banden om een waar festival te ontketenen. Bailly was daarentegen constant voorin te vinden terwijl hij pas aan zijn eerste WK deelnam. Hij kon zich met gemak in de top vijf handhaven, maar was achteraf wel teleurgesteld om naast het podium te moeten eindigen omdat hij zijn banden snel « verloor ».

wkmariembourg_publci
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet