Formule 3

F3 Euro Series: Eerste zege Renger van der Zande


Chaos na de start
Als het startlicht uitgaat, pakt Van der Zande de leiding, terwijl pole-sitter Piscopo blijft staan. Daarachter gaat het mis, met onder andere Summerton, Allemann, Kobayashi, Sandtler, Holzer en Vernay. Summerton en Allemann raken elkaar, Shaban wijkt uit, maar knalt vervolgens op de stilstaande auto van Piscopo en ook daarachter raken diverse rijders betrokken in de verwarring.

480_f3_start_002

In de eerste bocht ontstaat er dan ook nog een keer chaos als Yann Clairay zijn eigen Signature-teamgenoot Mortara in de rondte duwt. Daarbij moeten ook Grosjean en Hülkenberg buitenom, waarbij ze het nodige terrein verliezen. Op het rechte stuk vat de motor in de auto van Allemann kort vlam, maar het vuur wordt snel geblust. Uiteraard komt meteen de safety car in actie, van de oorspronkelijk gestarte 25 auto’s rijden er nog maar 16. Van der Zande leidt voor Jakes, Dillmann, Salaquarda, Schlegelmilch, Clos, Buemi en Mailleux.

Herstart na safety-car
In de zesde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Van der Zande slaat meteen een klein gat, daarachter strijden Dillmann en Jakes op het scherpst van de snede om de tweede plek. In de eerste bocht schieten Hankey en Clairay onafhankelijk van elkaar rechtdoor en vallen terug tot aan de staart van het veld. In de 16e ronde schiet de als tweede geklasseerde James Jakes van de baan, waarmee Tom Dillmann de tweede plek erft. Jakes valt terug naar de zesde plaats. Twee ronden later treft het noodlot Filip Salaquarda: ook van de baan en van de derde naar de vijfde plaats. Zo is de Spaanse rookie Dani Clos, protégé van onze landgenoot Michael Vergers, voor eigen publiek derde.

480_f3_buurman_009

Buurman elfde in einduitslag
Clos’ vreugde duurt echter niet al te lang: in de 22e ronde zet Franck Mailleux bij het aanremmen van de Europcar-bocht zijn auto naast die van de Spanjaard en neemt de derde plaats over. Zo blijft de volgorde dan ook tot het vallen van de finishvlag. Van der Zande wint met de comfortabele voorsprong van 5,5 seconden voor Dillmann en Mailleux. Interessant is nog wel de strijd tussen Salaquarda en Buemi om de zesde plaats, de laatste positie die in een Formule 3-race op zondag punten oplevert. Salaquarda beslist deze strijd nipt in zijn voordeel. Daarachter eindigen Buemi, Jakes en Hülkenberg. Yelmer Buurman komt als twaalfde over de eindstreep. Doordat Romain Grosjean niet in de uitslag wordt opgenomen,omdat deze na zijn tijdstraf van gisteren beroep aantekende en daardoor volgens FIA-reglement niet geklasseerd wordt, staat hij nog elfde in de uitslag.

Eerste zege voor Prema Powerteam sinds oktober 2003
Winnaar Van der Zande is dolblij: “Eindelijk mijn eerste overwinning! Sinds het begin van het seizoen maken het team en ik samen een gestage ontwikkeling door en het gaat de laatste tijd steeds beter. Ik had een fantastische start, misschien wel de beste die ik ooit gehad heb. Daarna ging het relatief eenvoudig. Na de herstart had ik meteen een flink gat en daarna was het alleen maar een kwestie van geen fouten maken en de overwinning naar huis rijden. Super dat het nu is gelukt, ook voor mijn team.” Inderdaad was het voor het Italiaanse Prema Powerteam van Angelo Rosin de eerst overwinning in de Formule 3 Euro Serie sinds de zege van Ryan Briscoe op Hockenheim op 5 oktober 2003! “Hopelijk moeten we op de volgende niet zo lang wachten”, grapte de teambaas. “Renger heeft echt perfect gereden, petje af!”

Uitslag:
1. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, 30 r. in 40.34,663 (gem. 132,058 km/u)
2. Tim Dillmann (Fra), Dallara-Mercedes, op 5,560
3. Franck Mailleux (Fra), Dallara-Mercedes, op 6,515
4. Dani Clos (Spa), Dallara-Mercedes, op 12,918
5. Filip Salaquarda (Tsj), Dallara-Mercedes, op 19,596
6. Sébastien Buemi (Zwi), Dallara-Mercedes, op 20,263

Stand na 16 races:
1. Grosjean, 79 punten
2. Buemi, 74
3. Hülkenberg, 52
4. Jakes, 42
5. Kobayashi, 41
6. Mailleux, 35
7. Buurman, 27
10. Van der Zande, 21
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet