DTM

DTM: Martin Tomczyk pakt pole in Barcelona

tomczick_klein
Martin Tomczyk op een natte baan op weg naar pole

Voor de tweede keer dit seizoen en voor de zesde maal in zijn DTM-loopbaan start Martin Tomczyk vanaf de pole-position voor een DTM-race. Op de 2,977 kilometer lange nationale baanvariant van het Circuit de Catalunya nabij Barcelona kwalificeerde de Audi-coureur zich als snelste. Ook vorig jaar pakte Tomczyk de pole op het Spaanse circuit, waar hij een dag later zijn eerste overwinning in de DTM veroverde. Ditmaal wordt hij in de startopstelling gevolgd door een Mercedes-quintet met Mika Häkkinen, Bruno Spengler, Bernd Schneider, Jamie Green en Gary Paffett. Audi-rijder Timo Scheider en Mercedes-man Alexandros Margaritis completeren de top acht.

Tekst: René de Boer
Foto's: Theo Staal

Juiste vorm voor Tomczyk
In de slotfase van de titelstrijd in de DTM heeft Martin Tomczyk overduidelijk de juiste vorm te pakken. Het begon al met zijn overwinning op Zandvoort, hoewel die zoals bekend overduidelijk een cadeautje was, daarna volgden pole en zege drie weken geleden op de Nürburgring en nu zet de Beierse rijder zijn goede prestatiereeks in Barcelona voort. In de eerste en derde heat van de shoot-out-kwalificatie was hij de snelste man in het veld,alleen in de middelste sessie moest hij de Britse Mercedes-Benz-rijder Jamie Green voor zich dulden. Tomczyks teamgenoot Mattias Ekström, die als leider in het kampioenschap naar Barcelona kwam en hier mogelijk al voor een vroegtijdige beslissing in de titelstrijd ten gunste van Audi kan zorgen, kwalificeerde zich slechts als tiende en kwam daarmee niet in de afsluitende heat voor de snelste acht rijders terecht.

Nieuwe situatie voor alle rijders
De kwalificatie vond plaats op een circuit dat na de overvloedige regenval van voor de Formule 3-race nog grotendeels nat was. Het regende weliswaar niet meer, maar de ideale lijn en alles daaromheen bleven nat. Voor de rijders een nieuwe situatie, omdat ze dit weekend nog niet eerder op een natte baan in actie kwamen. Martin Tomczyk kon met de veranderde omstandigheden duidelijk het best uit de voeten. Audi-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich was tevreden met de prestaties van zijn rijder: “Martin heeft het perfect gedaan, die heeft het hier duidelijk goed naar zijn zin. Wat er met de anderen aan de hand was, weet ik echter niet. Misschien vindt Mattias het wel een goede uitgangspositie om vanaf de tiende plaats te starten. Dat is een strategie die ik niet helemaal begrijp, maar dat moet hij me dan maar eens uitleggen…” Tomczyk zelf meldde: “Alles ging vandaag perfect. In de laatste sessie kwam het erop aan, een foutloze ronde met de juiste bandentemperatuur te rijden en dat kon eigenlijk alleen maar aan het begin, want daarna droogde de baan zodanig op, dat je al bijna op slicks had kunnen wisselen.”

hakkinen_klein
Mika Häkkinen was tweede in de kwalificatie en daarmee beste Mercedes-rijder

Spengler moet maximaal scoren om kans op titel te houden
Bij Mercedes was men uiteraard ook content met zes rijders bij de eerste acht. “Ons doel is, morgen zoveel mogelijk punten te scoren”, zei Norbert Haug. “We willen de titelstrijd zo lang mogelijk open houden. Als het even kan, zelfs tot aan de laatste bocht van de laatste race.” Snelste Mercedes-rijder was Mika Häkkinen op de tweede plaats. “Ik was in goede vorm en mijn auto was top, daarom ben ik nu tweede”, verklaarde de Fin. Bruno Spengler, die morgen moet winnen om nog kans op de titel te houden, reed naar de derde tijd en zei: “Het was wel erg lastig. In de tweede sessie was ik slechts achtste, in de derde en laatste heat ging het een stuk beter.” Best geklasseerde rijder met een “Jahreswagen” was Gary Paffett op de zesde plaats.

di_resta_klein
Volop spektakel, maar Paul di Resta kwam toch niet verder dan de twaalfde tijd

Uitslag:
1. Martin Tomczyk (Dui), Audi A4 DTM, 1.18,689
2. Mika Häkkinen (Fin), AMG Mercedes C-Klasse, 1.18,868
3. Bruno Spengler (Can), AMG Mercedes C-Klasse, 1.19,483
4. Bernd Schneider (Dui), AMG Mercedes C-Klasse, 1.19,498
5. Jamie Green (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 1.19,540
6. Gary Paffett (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 1.19,617
7. Timo Scheider (Dui), Audi A4 DTM, 1.19,766
8. Alexandros Margaritis (Gri), Audi A4 DTM, 1.20,061
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet