Diversen

Div: Chris van der Drift houdt D'Ambrosio nog even van titel af in Formula Master

480_start_masters_brands

Theoretisch konden voor de race van de International Formula Master op Brands Hatch nog zeven coureurs kampioen worden. Maar de voorsprong van de Belgische klassementsaanvoerder Jerome D’Ambrosio is al zo groot dat er een klein wonder nodig is om hem nog van de titel af te houden. Jerommeke, zoals hij in zijn vaderland wordt genoemd, zou zelfs al kampioen kunnen worden tijdens deze 13e race van het seizoen, wanneer hij zes punten meer zou scoren dan zijn naaste concurrent Chris van der Drift. Die kans leek na de kwalificatie erg groot, want D’Ambrosio pakte de pole en Van der Drift kwam niet verder dan de dertiende positie. Maar onder het motto ‘de race is pas over als de finishvlag is gezwaaid’ weigerde Van der Drift de handdoek al in de ring te gooien.


Bij de start van de race is één ding al binnen een ronde duidelijk, er is op Brands Hatch niemand die D’Ambrosio bij kan houden. Hij loopt direct weg van Gatto en Siedler, na een ronde komt hij al door met een voorsprong van 3 seconden.
Ook Chris van der Drift onderscheidt zich van de rest, hij passeert ronde na ronde vele tegenstanders, wetende dat wanneer D’Ambrosio wint hij toch echt vierde zal moeten worden om een kans op het kampioenschap open te houden.
In de vierde ronde spint de debuterende Michael Meadows van de baan en zorgt daarmee voor een safetycar-situatie. Balen voor D’Ambrosio, die al ver weg was van zijn achtervolgers. Maar ook na de herstart rijdt hij net zo makkelijk weer weg en verbetert hij steeds weer zijn snelste ronde.
De enige andere opvallende rijder is Chris van der Drift, die telkens zijn voorgangers weet te passeren en tegen het einde van de race op de vierde plaats ligt. Ook naar Siedler en Gatto weet hij rap toe te rijden, maar om hen te passeren en zo het podium op te mogen is de race net een paar ronden te kort.
Toch heeft de Nieuw Zeelandse Nederlander zichzelf en het kampioenschap een plezier gedaan, want D’Ambrosio zal in elk geval nog één nachtje moeten slapen voor hij zich kampioen mag noemen. In de tweede race op Brands Hatch morgen vertrekt Van der Drift vanaf een vijfde en D’Ambrosio vanaf een achtste plaats.
Nick de Bruijn kreeg kort na de herstart een ‘meatball’, omdat hij onderweg onderdelen van de auto was verloren en hij zo een gevaar voor andere rijders betekende. Eenmaal in de pits bleek zijn race over, hij lag op dat moment op een dertiende plek.
Dominick Muermans begon het weekend slecht, hij kwalificeerde zich als 25e en laatste. In de race ging het echter een stuk beter, hij wist als 15 te finishen.

480_master_finish_brands

International Formula Master – Ronde 13 Brands Hatch race 1
1. Jerome D'Ambrosio (BEL)
2. Salvatore Gatto (Ita)
3. Norbert Siedler (OOST)
4. Chris van der Drift (NED)
5. Frankie Provenzano(ITA)
6. Pablo Sanchez Lopez (MEX)
7. Arturo Llobell (SPA)
8. Johnny Cecotto jr (VEN)

Uitgevallen: Nick de Bruijn (NED)

Stand na 13 van 16 races:
1. D’Ambrosio, 78 punten
2. Van der Drift, 48
3. Gatto, 46

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet