Formule 3

F3 Euro Series: Eerste zege voor Mortara in regenrace

mortara_race1_barca
Edoardo Mortara op weg naar de zege, op de achtergrond Nico Hülkenberg

De Italiaan Edoardo Mortara won de 15e race van het seizoen in de Formule 3 Euro Serie. Op het Circuit de Catalunya eindigde de rijder van het Franse team Signature-Plus voor de Duitser Nico Hülkenberg, die voor zijn beide ASM-teamgenoten Romain Grosjean en Tom Dillmann over de eindstreep kwam. Voor Mortara was het zijn eerste overwinning in de serie bij een zaterdagsrace, die zoals bekend meer punten oplevert. Eerder in het seizoen had hij op Brands Hatch al een keer een zondagsrace gewonnen. Renger van der Zande was in Barcelona een van de smaakmakers in de wedstrijd, waarvan het verloop grotendeels werd bepaald door een enorme regenbui, die kort voor de start neerviel. De Nijmegenaar streed rondelang met de Zwitser Buemi om de vierde plaats, maar werd tenslotte door zijn opponent in de rondte getikt en moest daarop genoegen nemen met de zevende positie.

Tekst: René de Boer
Foto's: Theo Staal


Regenbui zorgt voor chaos
Het broeierig-warme weer in de ochtend deed rijders en teams al het ergste vrezen voor de Formule 3-race, die rond het middaguur zou plaatsvinden. En inderdaad: nadat de auto’s op slicks allemaal hun weg naar de startopstelling gevonden hadden en de promotiedames van seriesponsor Koni net het startveld hadden verlaten, kwam het opeens met bakken uit de hemel. Goede raad was duur, temeer omdat direct na de Formule 3-race de DTM-kwalificatie gepland stond, die live op de televisie werd uitgezonden en daarom niet kon worden uitgesteld. De wedstrijdleiding nam de verstandige beslissing om de rijders op regenbanden te laten vertrekken en de startprocedure opnieuw te laten beginnen. Allemaal voorzien van Kumho-regenrubber en met de nodige veranderingen aan de afstelling van vleugels en dempers, voorzover dat in de korte tijd mogelijk was, begonnen de rijders uiteindelijk zo’n tien minuten later dan gepland aan de wedstrijd.

yelmer_race1_barca
Een gebroken wielophanging linksvoor dwong Yelmer Buurman tot opgave

Buurman uit de race na aanrijding met Patrizi
Bij de start pakte pole-sitter Hülkenberg direct de leiding, terwijl zijn als tweede gestarte teamgenoot Kobayashi in de eerste bocht rechtdoor schoot. Zo kreeg Mortara de tweede plek in handen voor Dillmann, Vernay en Van der Zande, die in de eerste ronde al opklom van de tiende naar de vijfde plaats. In de tweede ronde viel het doek voor Jean-Karl Vernay, die zijn bolide zijwaarts in de bandenstapels parkeerde. Een ronde later was het over voor Yelmer Buurman. De Ubbergenaar, na het schrappen van al zijn tijden uit de kwalificatie als laatste gestart, kwam in botsing met de Australiër Michael Patrizi waarbij het linker voorwiel van zijn auto afbrak.

renger_race1_barca
Renger van der Zande hield Buemi keurig achter zich

Duel Van der Zande-Buemi
In de achtste ronde raakte Nico Hülkenberg van de baan, waardoor hij de leiding in de wedstrijd kwijtraakte en terugviel naar de derde plaats achter Mortara en Dillmann. Op dat moment was het spannende duel tussen Renger van der Zande en Sébastien Buemi om de vierde plaats al in volle gang. Van der Zande moest alle zeilen bijzetten om de Zwitser achter zich te houden. Hij reed duidelijk met minder vleugel dan zijn concurrent, waardoor hij op de rechte stukken telkens kon weglopen, terwijl Buemi in de bochten iedere keer weer dichterbij kwam. Buemi had echter geen serieuze kans om Van der Zande in te halen en in de 15e ronde probeerde de Zwitser het op een agressievere manier, waarbij hij Van der Zande in de rondte tikte. Die hield zijn auto echter mooi in bedwang en hield de schade beperkt, want hij kon als achtste weer aansluiten. Drie ronden later raakte Buemi zelf van de baan en zo was Van der Zande zevende, wat hij bleef tot aan de finish. Daarmee mag hij morgen vanaf de eerste startrij vertrekken.

Grosjean zit nog in spanning over zijn derde plaats
In de 17e ronde haalde Hülkenberg Dillmann in en was zo tweede, waar hij uiteindelijk ook aan de eindstreep kwam. Romain Grosjean, leider in de tussenstand van het kampioenschap, moest na een motorwissel als veertiende starten, maar reed sterk naar voren en werd uiteindelijk als derde geklasseerd. Of hij zijn positie mag behouden, staat echter nog ter discussie, omdat de monteurs van zijn team in de startopstelling te lang aan zijn auto bleven doorwerken. Wordt wellicht dus nog vervolgd.

Uitslag:
1. Edoardo Mortara (Ita), Dallara-Mercedes, 30 r. in 40.03,576 (gem. 133,766 km/u)
2. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes, op 1,208
3. Romain Grosjean (Fra), Dallara-Mercedes, op 4,994
4. Tom Dillmann (Fra), Dallara-Mercedes, op 8,275
5. James Jakes (GBr), Dallara-Mercedes, op 12,912
6. Franck Mailleux (Fra), Dallara-Mercedes, op 20,341
7. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 28,366
8. Edoardo Piscopo (Ita), Dallara-Mercedes, op 29,690
uitgevallen: Yelmer Buurman (Ned), Dallara-Mercedes (aanrijding)

Stand:
1. Grosjean, 85 punten
2. Buemi, 73
3. Hülkenberg, 52
4. Kobayashi en Jakes, 41
6. Mailleux, 30
7. Buurman, 27
11. Van der Zande, 14Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet