Sportscars

Sportscars: Minassian/Gene winnen 1000KM Silverstone. LMP2 zege Michael Vergers

Zoals verwacht hebben Nicolas Minassia en Marc Gene met de Peugeot 908 FAP HDI de 1000 KM van Silverstone op hun naam geschreven. Op het einde zag het er naar uit dat Peugeot zelfs een dubbeloverwinning zou scoren, maar dit werd door de oplettende sportcommissarissen verhinderd. Sinds de openingswedstrijd op Monza hadden Gene/Minassian niet meer gewonnen.

Tekst Willem J. Staat

start_silvestone
Ondanks een benauwd moment in de formatieronde verliep de start op
Silverstone uitstekend voor Marc Gene. Foto: LMES/DPPI

Peugeot zoals verwacht
De 1000 KM van Silverstone kende eigenlijk een spannend laatste uur, waarin de Peugeot 908 HDI/FAP van Minassian/Gene de zege eigenlijk niet ontgaan. Direct bij de start werd Marc Gene even door zijn koude banden verrast, maar kon zich gelukkig goed herstellen. De safetycar kwam in de 12e ronde voor het eerst in actie toen een sterke wind ervoor zorgde dat er enkele reclameborden op het circuit terechtkwamen. In de 112e ronde komt Pedro Lamy met een lekke linkerachterband binnen, waardoor hij naar de vijfde plek terugvalt. In de 133e ronde moet de safetycar voor de tweede maal in actie komen. Met nog 28 ronden te gaan neemt Lamy de Peugeot van Sarrazin over, maar zijn inhaaljacht naar de kop zal niet beloond worden. Stefan Mücke met de Charouz Lola B07/17 en Emmanuel Collard met de Pescarolo-Judd leverden een prachtig duel om de tweede plek, waarbij de Duitser fel weerstand bood. Uiteindelijk wist Collard Mücke in de 177e ronde te verschalken

. De tweede Peugeot 908 HDI FAP die met Pedro Lamy inmiddels de vierde plek bezette liep snel op de duellerende Spyders in, zodat Collard niet lang van zijn tweede plek kan profiteren. Kortstondig ziet het er naar uit dat Peugeot weer een dubbel gaat behalen, maar omdat de tweede Peugeot van Lamy/Sarrazin in het derde uur een klapband heeft opgelopen, verliest men een stuk van de linkerachterkant. De Peugeot vertrekt zonder linker achterlicht. De sportcommissarissen treden hard op en Pedro Lamy moest met nog amper enkele ronden te gaan voor drie ronden naar de pits. Het betekent de definitieve opgave van Lamy/Sarrazin, zodat de tweede plek alsnog in handen van Collard/Bouillon valt. Ook het sterke optreden van Stefan Mücke wordt niet beloond. De Duitser valt in de 183e ronde met een kapotte stuurinrichting uit. De Pescarolo Judd van Joao Barbosa/Stuart Hall/Martin Short pakt een uitstekende derde plek. Peugeot Sportdirecteur Michel Barge: “Men had ons eerder moeten waarschuwen om de achterkant te vervangen! Omdat wij de titel nog niet op zak hebben, bevestig ik de inschrijving van beide Peugeots eveneens voor de wedstrijd in Brazilië/”

Nicolas Minassian: “Het was voor ons een fantastisch weekend waarin onze kwalificatieprestatie met een overwinning beloond werd. Het was een probleemvrije run en hier plukken we de vruchten van het werk sinds de 1000 KM van Spa om de auto betrouwbaarder te maken.”

Marc Gene: “In de autosport kun je altijd van alles verwachten en dat maakt het juist zo opwindend. Onze auto was erg constant, evenals het Michelin rubber. Even had ik in de formatieronde een benauwd moment toen ik even op het gras kwam en er bijna vanaf ging. Ik kijk nu al naar Brazilië uit en hoop die wedstrijd met Nicolas te kunnen winnen.”


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet