Formule 1

Formule 1: Räikkönen grijpt constructeurstitel voor Ferrari

Er was geen vuiltje aan de lucht voor Kimi Räikkönen, vandaag op het circuit van Spa-Francorchamps. De Fin vertrok vanaf poleposition en kon, gebufferd door teamgenoot Felipe Massa, gemakkelijk naar zijn derde overwinning op rij op het Belgische asfalt rijden. Met de dubbeloverwinning bezegelde Ferrari de constructeurstitel, na de diskwalificatie van McLaren. Achter de twee roden eindigden Alonso en Hamilton eveneens op de plaatsen waarvan zij startten.

Tekst: Daan Jeuken

De start verloopt ongelofelijk netjes, iedereen komt ongeschonden door La Source en Eau Rouge. Hamilton wordt door zijn teamgenoot naar buiten gedrukt en de twee gaan naast elkaar richting Eau Rouge. Alonso heeft uiteindelijk de grootste ballen en laat zijn auto staan. Hamilton sluit aan. Heikki Kovalainen komt prima weg en schiet van 9 naar 6. Teamgenoot Giancarlo Fisichella heeft een zure middag. Hij startte vanuit de pits om uit de problemen te blijven, maar al in de eerste ronde krijgt hij te kampen met problemen en zet zijn auto in de garage.

Op het traditionele circuit kan nog prima ingehaald worden, zo bewijst Mark Webber die al slipstreamend Kovalainen voorbij gaat. De Fin krijgt vervolgens Heidfeld op zijn nek en ziet ook de BMW voorbij komen. De nieuwe busstop, waar Heidfeld zijn slag slaat, blijkt een prima plaats om in te halen. Robert Kubica gebruikt deze plaats optimaal om zijn slechte startplaats – wegens een motorwissel – goed te maken. Aanvankelijk verloopt zijn inhaalrace voorspoedig, maar in Kovalainen heeft hij een flinke kluif. Ronde na ronde verweert de Fin zich met hand en tand, maar in ronde 11 slaagt Kubica er dan toch in om p8 te bemachtigen.

De Spykers kennen een erg goede openingsfase. Vooral Adrian Sutil gooit hoge ogen door op de twaalfde plaats rond te rijden en het gevecht aan te gaan met mensen als David Coulthard (elfde) en Jarno Trulli (dertiende). Yamamoto doet het iets minder geweldig; hij rijdt op de negentiende plaats.

De tweede uitvaller van de dag is Sebastian Vettel. In ronde 9 moet de jonge Duitser zijn auto in de pits parkeren wegens problemen met de stuurinrichting. Vettel heeft problemen in de bochten naar rechts, waar de auto niet wil insturen. Het team probeert dit nog op de korte termijn te verhelpen, maar dat blijkt niet haalbaar en Vettel moet uitstappen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet