Porsche Cups

Porsche Supercup: Nederlandse dubbelzege door Huisman en Bleekemolen, Westbrook kampioen

huisman_actie
Patrick Huisman op weg naar zijn vierde Supercup-zege op Spa-Francorchamps

Patrick Huisman behaalde in de laatste race van het seizoen in de Porsche Mobil1 Supercup zijn 24e overwinning in de klasse. Op het circuit van Spa-Francorchamps bleef de viervoudig Supercup-kampioen, die uitkomt voor het team van Franz Konrad, landgenoot Jeroen Bleekemolen voor. Achter de beide Nederlanders kwam Damien Faulkner na een discutabele actie tegen Richard Westbrook in de laatste ronde als derde over de eindstreep, maar voor Faulkner was dat niet genoeg om Westbrook in de titelstrijd te verslaan. Zo verdedigde Westbrook met succes zijn kampioenstitel en werd de eerste rijder sinds Patrick Huismans unieke reeks tussen 1997 en 2000 die twee keer op rij de titel wint.

Tekst: René de Boer
Foto's: racecam.de


Race al over in opwarmronde voor Jaap van Lagen
Voor één van de in totaal zeven landgenoten in het startveld was de race al over voordat die goed en wel begonnen was: Jaap van Lagen strandde al in de opwarmronde als gevolg van een gebroken aandrijfas. “Ik maakte twee proefstartjes en in één keer was het gebeurd. Vermoedelijk de rechter as”, aldus Van Lagen, die zichtbaar teleurgesteld was. “Ik had zo’n mooie startpositie met mijn vijfde plaats, al mijn sponsors waren hier en als ik zie welke tijden er in de race gereden werden had ik misschien wel op het podium kunnen eindigen…”

Huisman pakt in eerste ronde de leiding en wint
Patrick Huisman legde al in de eerste ronde de basis voor zijn uiteindelijke overwinning, want bij het opgaan van de Radillion stak hij de vanaf pole gestarte Jeroen Bleekemolen voorbij. Na de eerste ronde had Huisman al een voorsprong van bijna een halve seconde op Bleekemolen en zo bleef de volgorde ook tot aan de finish. Voor Huisman, die een seizoen met hoogte- en dieptepunten beleefde, was zijn eerste zege van het jaar een fraai succes, waarmee hij erg blij was. “Het was wel een keer tijd”, verzuchtte hij. “In ieder geval ga ik nu met een prettig gevoel de winter in.” Over de inhaalmanoeuvre op Bleekemolen zei hij: “Jeroen was misschien iets te voorzichtig in Eau Rouge en daardoor kon ik er buitenom voorbij. Ik remde wel heel laat voor de eerste bocht, zelfs zo erg dat ik het bijna niet haalde, maar het was nu of nooit. Daarbij was het ook wel een voordeel dat ik op nieuwe banden reed, terwijl Jeroens banden een beetje ingescrubd waren. In de slotfase van de race zijn nieuwe banden echter een nadeel en zo kwam Jeroen ook wel iets dichterbij, maar hij werd uiteindelijk niet meer gevaarlijk.” Na eerdere successen van 1997 tot en met 1999 was dit voor Huisman de vierde zege in de Supercup op Spa.

westbrook
Richard Westbrook, de nieuwe en de oude Supercup-kampioen

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet