Formule 1

Formule 1: Rode eerste startrij met Räikkönen op pole

De verschillen tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van België waren uiterst klein. Ferrari greep de voorste startrij, waarbij Kimi Räikkönen zijn teamgenoot versloeg met een voorsprong van 0.017 seconde. Daarachter volgen de twee McLarens die in de eerste twee sessies nog de snelsten waren en wellicht dus zwaarder zijn dan de Ferrari’s. Alonso bleef dicht bij de Ferrari’s, Hamilton moet iets meer tijd toegeven, maar start desondanks als vierde.

Tekst: Daan Jeuken

In de eerste sessie doet Adrian Sutil het goed met een twaalfde tijd bij het vallen van de vlag. Helaas voor de Duitser zijn er nog vele mensen die onder hem staan in aantocht en deze duiken bijna allemaal onder de tijd van Sutil. De twintigste plaats is uiteindelijk wat rest voor Sutil, wat waarschijnlijk toch niet helemaal is waar Spyker met de nieuwe B-spec op hoopte. Het feit dat ze nu echter wel de aansluiting hebben gevonden bij de mensen voor hen zal ze echter tevreden stellen. Teamgenoot Yamamoto heeft problemen in de kwalificatie en eindigt veruit als laatste. Vettel, Barrichello, Sato en Davidson mogen eveneens na de eerste sessie uitstappen.

In de tweede sessie lijkt Mark Webber een tactisch steekje te laten vallen, door vlak na het vallen van de vlag pas over de meet te komen en zo niet meer in staat is om een laatste vliegende ronde te rijden. Verschillende concurrenten hebben nog een rondje, maar gelukkig voor Webber weten ze niet aan zijn achtste tijd te komen. Fisichella wordt in de laatste seconde uit de toptien geduwd en eindigt als elfde. Schumacher, Coulthard, Button, Liuzzi en Wurz vinden net als Fisichella hun Waterloo in Q2.

In de laatste allesbeslissende sessie lijken de Ferrari’s iets lichter te zijn dan de McLarens. In de eerste twee sessies waren de zilveren nog de bovenliggende partij; nu hebben de roden het stokje overgenomen. Dat de McLarens wel degelijk hun best doen bewijst Alonso, die met nog vijf minuten op de klok spint en zo vanaf p10 zijn laatste aanval op de pole moet inzetten.

Zoals gewoonlijk komt het weer op de laatste ronde aan en daarin is Kimi Räikkönen zijn teamgenoot nipt de baas. De Fin verslaat met een tijd van 1:45.994 Felipe Massa met 0.017 seconde. Ook Fernando Alonso komt dichtbij; hij moet acht honderdste toegeven op Massa. Lewis Hamilton houdt de schade beperkt, hij rijdt naar de vierde tijd, voor Kubica, die wegens een motorwissel echter nog tien plaatsen terug wordt gezet. Rosberg en Heidfeld eindigen als zesde en zevende, Mark Webber wordt achtste, voor Trulli en Kovalainen.

Uitslag kwalificatie Formule 1
Spa-Francorchamps, zaterdag 15 september 2007

1. Kimi Räikkönen, 1:45.994
2. Felipe Massa, op 0.017
3. Fernando Alonso, op 0.097
4. Lewis Hamilton, op 0.412
5. Robert Kubica, op 1.002
6. Nico Rosberg, op 1.340
7. Nick Heidfeld, op 1.415
8. Mark Webber, op 1.530
9. Jarno Trulli, op 1.804
10. Heikki Kovalainen, op 2.511

11. Giancarlo Fisichella
12. Ralf Schumacher
13. David Coulthard
14. Jenson Button
15. Vitantonio Liuzzi
16. Alexander Wurz

17. Sebastian Vettel
18. Rubens Barrichello
19. Takuma Sato
20. Adrian Sutil
21. Anthony Davidson
22. Sakon Yamamoto

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet