Formule 1

Formule 1: McLaren verliest kampioenschapspunten en krijgt boete van 100 mln

De World Motorsport Council heeft in de uitspraak omtrent de spionagezaak McLaren Mercedes gediskwalificeerd voor het constructeurskampioenschap van 2007. Daarnaast moet het team een recordboete van honderd miljoen US dollars betalen. De straf heeft geen betrekking op het rijderskampioenschap, waar Lewis Hamilton en Fernando Alonso fier aan kop gaan. De straf valt relatief mee, nadat eerder deze avond berichten over een diskwalificatie voor 2007 en 2008 doorsijpelden.

Tekst: Daan Jeuken

De hoorzitting die vandaag in Parijs plaatsvond betrof de spionagezaak die de Formule 1-wereld al maanden in zijn greep houdt. McLaren werd eerder al schuldig bevonden van het in handen hebben van documenten van Ferrari, maar werd toen niet bestraft, omdat niet bewezen was dat zij deze documenten daadwerkelijk gebruikt hadden. Naderhand kwam er echter nieuw bewijsmateriaal boven tafel, waarop vandaag een nieuwe zitting plaatsvond, met bovengenoemde uitspraak.

Verklaring van FIA

In een buitengewone vergadering van de World Motor Sport Council op 12 september 2007 in Parijs werd het volgende besloten:

Het WMSC heeft Vodafone McLaren Mercedes alle constructeurspunten die ze in 2007 hebben behaald ontnomen en het team kan er in de rest van het seizoen ook geen meer behalen. Dit heeft overigens geen invloed op de behaalde punten van de andere teams, die blijven gewoon op het reeds behaalde puntentotaal staan.

Het team moet een boete van 100 miljoen dollar betalen. Hiervan wordt het bedrag dat het team dit jaar aan prijzengeld verdiende afgetrokken; dit prijzengeld wordt simpelweg niet uitgekeerd, waarna McLaren het gat tot de honderd miljoen moet dichten.

Wegens volledige medewerking van de rijders, hoeven zij hun punten niet in te leveren. Desondanks wordt er geen afgevaardigde van McLaren meer toegelaten op het podium, mocht er een McLaren-coureur winnen in de resterende races van het seizoen.

Het WMSC wil een volledig technisch rapport inzien voor de McLaren-bolide van 2008. In december zal er dan worden bekeken of er in 2008 nog een straf wordt uitgedeeld.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet