IndyCar

IRL: Dario Franchitti wint IRL kampioenschap op zinderende wijze in Chicagoland

De Schot Dario Franchitti won in een zinderende finale met zijn directe rivaal Scott Dixon de IRL-titel op Chicagoland.

Tekst Willem J. Staat

droomfinale
Droomfinale op Chicagoland. Scott Dixon ligt nog aan de leiding. Foto: Honda

Franchitti wint IRL-titel
De Schot Dario Franchitti won de IRL-droomfinale op Chicagoland. Wat is er mooier in autosportland dan een directe confrontatie tussen de titelkandidaten in de allerlaatste wedstrijd en in vrijwel de allerlaatste ronde. Eigenlijk hadden de Team Penske-teamgenoten Sam Hornish jr. en Helio Castroneves tot aan de 160e ronde de wedstrijd beheerst. Een neutralisatie voor een crash van de Braziliaan Vitor Meira in de 137e ronde bepaalde achteraf volledig het brandstofverbruik. De Nieuw Zeelander Scott Dixon leek met zijn Ganassi Dallara Honda de sterkste auto te hebben maar zowel Franchitti als Dixon hadden in de 148e ronde hun laatste stop gemaakt. Beiden wisten ook dat zij het vanaf toen wat rustiger aan moesten doen met het brandstofverbruik om zonder “splash and dash” de finish te halen. Maar drie ronden voor het einde sloeg het eerste noodlot voor het Team van Chip Ganassi toe. Dan Wheldon, die zijn teammaat had afgeschermd en d.m.v. slipstreams “geholpen had viel in de 197e ronde zonder brandstof terwijl Danica Patrick aan de ingang van de pitlane spinde. Een cruciaal moment voor het verloop van de wedstrijd. Nog één herstart volgde. Zowel Dixon als Franchttti sprintten richting finish. Een paar honderd meter voor de finish begon Dixon’s motor te stotteren en de Schot kon net een herhaling van eerdere incidenten dit seizoen voorkomen. Met dezelfde auto, waarmee hij eerder op Kentucky een luchtreis maakte, won de Schot zijn eerste IRL-ttel!


pitstop_dario
De beslissende stop van Dario Franchitti. Foto: Honda

Scott Dixon: “Ik kan het accepteren om met gelijke wapens verslagen te worden. Ik geloof dat we gelijk lagen qua strategie, maar ik geloof niet dat we erg verstandig met het brandstofverbruik zijn omgegaan. Doordat beide kampioenschapskandidaten op vrijwel dezelfde strategie zaten, konden zij profiteren van een safetycarfase, waardoor zij een ronde op de concurrentie wisten te winnen. Sam Hornish jr. was uiterst verbaasd over het feit dat sommige Honda-motoren een beter verbruik hadden. Ook verloor Hornish jr. veel tijd bij het inrijden van de pits doordat hij door PJ Chesson werd opgehouden. Het kostte een mogelijke overwinning

crash_marco_chicagoland
Nog steeds een harde leerschool voor Marco Andretti. Hij crashte het seizoen 2007 uit
Foto:IRL

Alleen Marco Andretti moest na een crash ter observatie naar het ziekenhuis worden getransporteerd. De AGR-coureur mocht de ziekenboeg ongedeerd verlaten. De Japanner Hideki Mutoh maakte voor het team van Panther Racing een prachtig IRL-debuut. Komend uit de Infiniti Proseries reed de Japanse Rookie een feilloze IRL-wedstrijd en eindigde als achtste. Zeker een naam om voor de toekomst te onthouden.!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet