Formule 1

Formule 1: McLaren geeft Ferrari koekje van eigen deeg op Monza


Fraai gevecht Button en Rosberg
In de achtiende ronde openen Lewis Hamilton en de op plaats zeven liggende Kovalainen de eerste pitstopserie voor de coureurs die er twee in de planning hebben, Alonso volgt twee ronden later. Raikkonen pakt de leiding, maar Alonso komt weer voor zijn teamgenoot de baan op. Op dat moment zijn Nico Rosberg en Jenson Button de smaakmakers van de race. De twee vechten een verbeten duel uit voor plaats zeven. Button verdedigt slim en weet de snellere Rosberg aanvankelijk voor te blijven, maar na een aanval van Rosberg bij de eerste chicane, moet Button uiteindelijk bij de tweede chicane capituleren.

Verliezer van de eerste pitstopserie is Robert Kubica. De op plek zes liggende Pool verliest bijna 10 seconden, doordat zijn auto aan de voorkant van de krik afglijdt. Het ziet er allemaal redelijk stuntelig uit en het kost hem vijf plekken. Raikkonen komt kort daarna binnen. Het is bijna halverwege de race, dus het heeft er alle schijn van dat de Fin de McLarens probeert te pakken door slechts één keer vers rubber en nieuwe benzine te halen.

Verschillende strategiën zorgen voor spanning in middenveld
In het middenveld bevrijd Giancarlo Fisichella zichzelf eindelijk achter de Super Aguri van Anthony Davidson vandaan. De Brit weet met zijn Honda-motor bijna de halve race voor de Renault te blijven. Het is tekenend voor de zwakke vorm waarin Fisichella momenteel verkeerd. Webber en Kovalainen vechten om een plek in de punten, maar wel virtueel, aangezien beide heren op een andere strategie rijden. Het is sowieso opvallend te zien dat bijna de helft van de deelnemers voor een éénstop-strategie kiest. Het zorgt ervoor dat mannen als Button, Barrichello en Wurz zichzelf halverwege dik in de top acht terugvinden, maar ook dat het moeilijk te vootspellen is wie de strijd om de laatste punten in zijn voordeel gaat beslissen.

Korte vreugde voor Tifosi
Met dertien ronden te gaan moeten de McLarens nog naar binnen voor hun tweede pitstop. Hamilton komt vanaf plek twee als eerste naar binnen en hij lijkt een ruim gat te hebben op Kimi Raikkonen. Bij het uitrijden van de pits blijkt dit echter niet genoeg te zijn als we tot grote vreugde van de Tifosi Raikkonen naar de tweede plaats zien gaan. De vreugde is echter van korte duur. Hamilton is veel sneller en weet binnen enkele ronden de Ferrari aan het einde van het rechte stuk met een fraaie uitremactie te passeren. Alonso heeft tussendoor zijn laatste stop gemaakt en probleemloos de leiding behouden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet