Formule 1

Formule 1: McLaren geeft Ferrari koekje van eigen deeg op Monza

Het team van McLaren heeft maximaal gescoord tijdens de Grand Prix van Italië. Op een warm en altijd sfeervol Monza waren de zilveren bolides simpelweg een maatje te groot voor de rest. Fernando Alonso leidde de dans, voor Lewis Hamilton. Kimi Raikkonen stuurde zijn Ferrari naar de laatste podiumplek, terwijl teamgenoot Massa al snel moest opgeven met een technisch probleem. Met nog vier races voor de boeg is de strijd om het kampioenschap erg spannend geworden. Het verschil tussen Hamilton en Alonso bedraagt nog maar drie punten.

Tekst: Maarten Overdijk

McLaren pakt de leiding, harde crash Coulthard
Bij de start komt Filipe Massa goed van zijn plek en schiet voorbij aan de McLaren van Hamilton. De verwachte superstarts van de BMW’s blijven uit en het is Renault-coureur Heikki Kovalainen die zich tussen de twee witte bolides op plek zes meld. Voor de eerste chicane pakt Hamilton zijn plekje weer terug bij het aanremmen. Hij snijdt wel een stukje af, maar dit is het gevolg van een klein tikje van Massa. De wedtrijdleiding besluit dan ook de jonge Brit geen sanctie op te leggen. Fernande Alonso krijgt van dit alles weinig mee en verzilvert probleemloos zijn poleposition. De rest van het veld geeft elkaar genoeg ruimte en komt ogenschijnlijk netjes door de eerste bochten heen. In het midden- en achterveld zijn er weinig schokkende veranderingen. Alleen Sebastian Vettel komt niet ongeschonden door de eerste ronde en komt binnen voor een nieuwe neus.

In de tweede ronde vinden de camera’s in eens het beeld van David Coulthard die met een zwaar beschadigde Red Bull in de bandenmuur staat. De Schot heeft zijn voorvleugel verloren na de eerste chicane en schiet in de daaropvolgende snelle Curba Grande stuurloos rechtdoor. Coutlhard kan ongedeerd uitstappen, maar de race moet geneutraliseerd worden en de safetycar vangt het veld op.

Herstart brengt weinig spektakel, Spyker strijdt mee
Bij de herstart is Hamilton scherp, maar een echte kans om de leiding te pakken krijgt hij niet van Alonso. Kort na de herstart komt in eens de Ferrari van Massa binnen. Hij maakt een pitstop, maar het is duidelijk dat de Braziliaan een probleem heeft en een ronde later valt hij uit. In het achterveld strijden de Spykers goed mee. Sakon Yamamoto ligt voor zijn teamgenoot Sutil, Takuma Sato en Sebastian Vettel. Maar gaandeweg de race verliezen de oranje bolides terrein en stelt Adrian Sutil orde op zaken ten opzichte van zijn teamgenoot. Het is wel goed te zien dat de nieuwe Spyker betrouwbaar is, want beide rijders weten de finish te halen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet