Formule 2

GP2 Series: Timo Glock wint overtuigend sprintrace op Monza

Timo Glock heeft vanochtend overtuigend de sprintrace van de GP2 Series gewonnen. De Duitser heeft daarmee zijn voorsprong op Lucas di Grassi in de kampioensstand vergroot. Di Grassi greep net naast het podium. Wel op het podium Luca Filippi en Bruno Senna met een derde plaats. Ho-Pin Tung was flink in gevecht om de tiende plaats maar reed in de beruchte parabolica-bocht met remproblemen de grindbak in.

Wederom was er in de beginfase een prachtige strijd om de podiumplaatsen. Ricardo Risatti mocht door zijn achtste plaats van gisteren vanaf pole vertrekken. De Italiaan kon na de start de leiding behouden maar er vormde zich al snel een groep van zes coureurs die het elkaar flink lastig maakten. Risatti, Senna, Glock, Buemi, Filippi en di Grassi zorgden voor een prima slipstreamstrijd waarin uiteindelijk Glock in de zevende ronde de leiding overnam van Risatti. Risatti verslikte zich bij het aanremmen van de eerste chicane en moest opgeven. De strijd om de podiumplaatsen was echter beslist. Filippi bleef in de buurt van Glock maar kon deze niet meer bedreigen. Bruno Senna weet zijn landgenoot Di Grassi af te houden en nestelde zich definitief op de derde plaats. Giorgio Pantano kon zijn prima prestatie van gisteren niet herhalen. Na aanvankelijk een prima start vanaf de achtste startplaats was de Italiaan toch te ongeduldig. In vierde positie spinde Pantano om daarna vanaf een zevende plaats weer terug te vechten. Uiteindelijk bij de strijd om de vijfde plaats tikte Giorgio Pantano zijn voorganger Buemi’s hard in de rondte. De voorvleugel van de GP bolide van Pantano hing er helemaal schuin bij. Op het hoge snelheid circuit van Monza is een kapotte vleugel niet bevoordelijk voor de wegligging en Andreas Zuber profiteerde van de problemen en snoepte in de laatste ronde de vijfde plaats af van de Italiaan. Chandhok en Soucek, respectievelijk zevende en achtste, pakten de laatste punten. Glock deed dit weekend de beste zaken. Met nog 4 wedstrijden te gaan is de Duitser de grote kanshebber om Lewis Hamilton af te lossen als nieuwe kampioen.

De race van Ho-Pin Tung
De race zag er aanvankelijk ook goed uit. Gestart vanaf een 15e plaats op de grid, was Tung in het begin heel snel. ‘Ik won plek na plek, kon echt aanvallen,’ aldus Ho-Pin na de race. In de tweede helft van de wedstrijd kreeg hij problemen met de remmen. Op Monza worden de remmen zeer zwaar belast. ‘Ga maar na,’ zegt Ho-Pin, ‘afremmen van 320 tot 60 km/h en dat elke ronde weer.’ In de laatste ronde, in de beroemde Parabolica-bocht, remde de auto nog maar nauwelijks en belandde de Chinees-Nederlandse coureur naast de baan. ‘Weer was ik opgeklommen naar de 9e plaats en had ik dus uitzicht op punten en nu deden de remmen mij de das om. Ho-Pin finishte niet, maar werd nog wel in het klassement opgenomen.

Nieuw Nederlands GP2-team
Michel Perridon van Trust heeft plannen om samen met de Engelsman Trevor Carlin een eigen GP2-team te beginnen. Trust zal zowel sponsor als aandeelhouder worden van het team, waarin in elk geval een Nederlandse rijder wordt opgenomen. In de laatste weken waren er sterke aanwijzingen dat Perridon het champcar team van Conquest zou overnemen. De zakenman heeft echter voor de optie GP series gekozen. De inschrijving voor het seizoen 2008 moet nog worden goedgekeurd door Bernie Ecclestone. Wordt zeker vervolgd.

Uitslag sprintrace:
1.Timo Glock (iSport International) 21 ronden in 32:32.346
2. Luca Filippi (Super Nova International) + 1.814
3. Bruno Senna (Arden International) + 8.470
4. Luca di Grassi (ART Grand Prix) + 12.551
5. Andreas Zuber (iSport International) + 19.240
6. Giogio Pantano (Campos Grand Prix) + 21.473
7. KarunChandhok (Durango) + 21.642
8. Andy Soucek (DPR) + 22.853

Stand kampioenschap:
1. Glock 78
2. Di Grassi 67
3. Pantano 50
4. Filippi 50
5. Nakajima 36Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet