Formule 2

GP2 Series: Giorgio Pantano wint chaotische race op Monza

Giorgio Pantono reed in zijn thuiswedstrijd overtuigend naar de overwinning. Vanaf pole position reed de Italiaan tevens de snelste ronde in de wedstrijd. Tweede eindigde Luca Fillipi die het presteerde om achter de safety car nog te spinnen. Klassementsaanvoerder Timo Glock verprutste enigszins zijn kwalificatie en startte vanaf een achtste startplaats maar kwam uiteindelijk wel op het podium.

De Duitser had daar echter wel de hulp nodig van grote concurrent Lucas di Grassi die twee ronden voor het einde, vanaf de tweede plaats, sterk terugviel met versnellingsbak problemen en geen punten behaalde. Glock verstevigde daardoor zijn koppositie en heeft nu 8 punten (72) voorprong op Di Grassi (64). Landgenoot Ho Pin-Tung deed in de beginfase prima mee en reed zelfs door een andere pitstopstrategie op een tweede plaats. In de hectiek van een herstart spinde Tung van de baan en moest opgeven.

De spectaculaire race over 32 ronden werd overheerst door diverse crashes. Het leek af en toe wel een ouderwetse Formule Ford race. Er werd flink gevochten voor elke meter en de race was voor het publiek erg aantrekkelijk om te zien. Sommige (inhaal)manoevres gingen maar net goed, maar velen veranderden in schade. Drie maal moest de Safety Car uitrukken om de gestrande wagens, of wat daar van over was, weg te laten halen. Veel geluk had Andreas Zuber die de terugstuiterende bolide van Andy Soucek, bij het uitkomen van de snelle Parabolica, niet meer kon ontwijken en de wagen vol raakte. De Oostenrijker stapte ongedeerd uit. Elf wagens haalden de finish niet.

De race van Ho-Pin Tung
In de race, op weg naar de punten, op de negende plaats, boorde Kazuki Nakajima in de tweede chicane zijn auto in de achterzijde van de BCN Competicion-bolide van Ho-Pin Tung. De schade was zo groot dat de uitlaat dicht zat en de motor dus afsloeg. Einde race voor Ho-Pin Tung. De straf die voor de kamikaze-actie aan Nakajima werd gegeven door de wedstrijdleiding, diskwalificatie en 10 startplaatsen terug in de zondagrace, was nauwelijks een troost voor de boze Ho-Pin Tung. ‘Een domme, totaal onnodige actie, hoe hard moet je een coureur straffen; dit is de zoveelste keer dat Nakajima de race van een collega torpedeert.’

Uitslag race 1: Monza - GP2:
1. Giorgio Pantano (Campos Grand Prix) 32 ronden
2. Luca Filippi (Super Nova International) + 7.962
3. Timo Glock (iSport International) + 9.681
4. Bruno Senna (Arden International) + 13.572
5. Karun Chandhok (Durango) + 18.393
6. Javier Villa (Racing Engineering) + 19.179
7. Sébastien Buemi (ART Grand Prix) + 20.436
8. Ricardo Risatti (Trident Racing) + 25.100
9. Markus Niemelä (BCN Competicion) + 25.604
Opgave: Ho-Pin Tung (BCN Compéticion) + 11 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet