Formido Swift Cup

Swift Cup: Douma Frensch Power pakt dubbele 1-2-3 (lang)

480_steve_champ_500

Steve Kirsch nadert de titel in de Formido Swift Cup. Dankzij twee zeges tijdens de Trophy of the Dunes op Circuit Park Zandvoort heeft hij zijn leidende positie versterkt. Tijdens de volgende wedstrijd (de A1 Grand Prix op Zandvoort) kan Kirsch definitief het kampioenschap grijpen. "Ik moet niet te vroeg juichen, maar sta er natuurlijk wel mooi voor’’, aldus de blije klassementsleider.

Tekst: Marc Kok
Foto’s: Gerrie Hoekstra, Dirk van Zon en Chris Schotanus

480_opgelijnd-bij-tc4

Dat de Formido Swift Cup tijdens het debuutjaar aanslaat, blijkt uit de vele extra aanmeldingen. Nadat onlangs reeds bekend was geworden dat de topcoureurs Tom en Tim Coronel vanaf 2008 als teambaas een aantal Swift-talenten gaat begeleiden, heeft cupcoördinator Claudette Sommers inmiddels al weer drie Swift-racers verkocht, zo maakte ze tijdens de Trophy of the Dunes bekend.

Broederstrijd
Zo zal de 15-jarige Björn Cornelissen vanaf komend seizoen ook gaan participeren in dé opstapklasse van de nationale autosport. Ook Nico Versteeg heeft zich aangemeld. De derde nieuwe coureur, Robbert Bijl, is er waarschijnlijk vanaf het komende raceweekend (A1 GP op Zandvoort, eind september) al bij.

480_broederstrijd

Robbert Bijl is de broer van Jasper Bijl, die al sinds april met veel plezier mee racet in de Formido Swift Cup. Afgelopen weekend kwam Robbert al sfeer opsnuiven en ging hij zijn raceoverall passen. "Ik heb er veel zin in’’, aldus Robbert, die met zijn 34 jaar overigens 14 jaar ouder is dan Jasper.

Natte kwalificatie
De omstandigheden waren anders dan normaal tijdens de kwalificatie van de Formido Swift Cup. Maar ook in de nattigheid was Steve Kirsch de vertrouwde pole-sitter. De Duitser klokte zaterdagmiddag op CPZ tijdens de tijdtraining een snelste tijd van 2:19.077. Daarmee was de Duitser 1,274 seconde rapper dan de verrassende nummer twee Bart van Raamsdonk.

480_bandenkeuze

Omdat het een uur voor de kwalificatie even flink regende, werd de kwalificatie op een natte baan verreden. Omdat het ook weer geen waterballet was, was de grote vraag: Gaan de coureurs op regenbanden of intermediates racen? Zo koos de snelste dame Sandra Douma bijvoorbeeld voor regenrubber. Terwijl de rapste man van het vorige raceweekend op Zolder, Tim van Gog, verkoos om op intermediates te beginnen.

Stuivertje wisselen
In de strijd om de pole was het continu stuivertje wisselen tussen Steve Kirsch en Bart van Raamsdonk. Dat de Duitse klassementsleider zich in de strijd om P1 mengt, is allesbehalve verrassend.

480_raamsdonk

Van Raamsdonk is echter wel een positieve surprise. De rijder van Team Bleekemolen was tijdens de regenrace met Pinksteren nog vaak van de baan gevlogen, maar nu stuurde Van Raamsdonk zeer netjes.

480_raamsdonk
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet