Benelux Racing League

BRL: Twee spannende races leveren vier verschillende winnaars (lang)

480_crevels_7728

Tijdens de door 61.500 toeschouwers drukbezochte Champ Car Grand Prix in Assen heeft de Benelux Racing League weer twee échte BRL-races op de plank gelegd. De eerste race werd onder natte omstandigheden verreden en daarin ontstond een bloedstollend gevecht tussen vier man om de overwinning. Uiteindelijk was het Donny Crevels die er met de winst vandoor ging.

480_joey_hanssen

In de BRL Light boekte de pas 16-jarige Joey Hanssen zijn eerste raceoverwinning in deze klasse. In race twee van de BRL-V6 profiteerde Donald Molenaar van chaos bij de start en de Collé-rijder was vanaf dat moment niet meer te achterhalen.

480_molenaar_8911

In de BRL Light profiteerde Gaby Uljee van uitvalbeurten van de mensen voor haar en zo won de snelle dame haar eerste Light-race sinds haar rentree.

480_gaby_8657

Tekst: Daan Jeuken mmv Remco Scheelings
Foto's: Tim Böhme


Gunstige planning
Het tweede BRL-raceweekend in evenzoveel weekenden kent aardig wat gelijkenissen met het voorgaande (wat te denken van het hoofdprogramma de Champ Car). De indeling is echter een stuk gunstiger dan in Zolder, waar op zondag twee races werden verreden, met de laatste om vijf uur, na de Champ Car. In Assen is de BRL beter gespreid, met op zaterdag en zondag een race. De kwalificatie speelt zich al af op vrijdag.
Deze kwalificatie wordt onder natte omstandigheden verreden en dat levert zoals zo vaak een opvallende startopstelling op.

480_strous_7505

Het is namelijk Junior Strous die zijn collega’s verrast en de poleposition opeist. Donald Molenaar gaat aan de haal met de tweede plaats, voor Sandor van Es. Jaap van Lagen bewijst zijn klasse door als vervanger van Jeroen Bleekemolen in te stappen in de BRL-V6 en gelijk naar plaats vier te rijden, voor Donny Crevels. Nelson van der Pol blijft zoals vaker dit jaar weer redelijk dicht bij de kop en eindigt op plaats vijf. Zesde wordt Marc Goossens die als vervanger van Wim Noorman vervroegd overkomt uit Amerika om de BRL te rijden en dat dus niet onverdienstelijk doet.

Baan?
Ook in de BRL Light is de startopstelling verrassend, maar eveneens opvallend is dat het gros van de rijders slechts enkele rondjes rijdt. De meeste rijders klokken slechts twee, drie of vier rondjes om een startplaats te verdienen. Het blijkt bijna onmogelijk te rijden omdat bij veel coureurs de voorruit beslaat. Gaby Uljee: “De ramen waren helemaal beslagen, ik kon niet eens meer zien waar de baan was en waar die ophield. Ik kon zelfs de ingang van de pitstraat niet meer vinden, ik zag gewoon helemaal niets. Toen heb ik mijn gordels moeten losmaken om met mijn hand de raam schoon te vegen.”
De pole gaat opvallend naar jongeling Joey Hanssen, die het geheim zelf ook wel weet. “Mijn voorruit was een beetje kapot en daardoor kwam er wat water door naar binnen. Het geluk bij een ongeluk was echter dat ik zo ook geen last had van beslaande ruiten.”

480_schaap_7433

Ook nummer twee Michel Schaap, die in Zolder nog ontbrak wegens werkzaamheden in Assen, ontkomt aan dit ongemak. Schaap is met goede zin naar Assen gekomen en kijkt ernaar uit om de strijd aan te gaan. “Het is jammer dat Marijn er niet bij is, want ik ben hier om te racen en hij is een goede rijder om mee te vechten.” Na de week afwezigheid verschaft Schaap zich met p2 een prima uitgangspositie. “De kwalificatie ging helemaal niet zo goed, want ik kon maar twee getimede rondjes rijden. Ik had echter geen last van slecht zicht en dat scheelt natuurlijk een hoop.”

Als derde kwalificeert zich knap Eric van den Munckhof, die Gaby Uljee achter zich houdt. Frank Gielens, net als Schaap terug na een weekend afwezigheid, rijdt zich naar plaats vijf voor kampioenschapsleider Henry Zumbrink.

Uitslag kwalificatie BRL-V6
1. Junior Strous, 2:08.926
2. Donald Molenaar, op 0.177
3. Sandor van Es, op 0.902
4. Jaap van Lagen, op 1.187
5. Donny Crevels, op 1.373
6. Nelson van der Pol, op 1.443
7. Marc Goossens, op 2.021
8. Danny van Dongen, op 2.139
9. Niels Bouwhuis, op 2.507
10. Jacky van der Ende, op 2.677

Uitslag kwalificatie BRL Light
1. Joey Hanssen, 2:13.400
2. Michel Schaap, op 1.316
3. Eric van den Munckhof, op 3.349
4. Gaby Uljee, op 3.370
5. Frank Gielens, op 3.505
6. Henry Zumbrink, op 5.152
7. Tom Koop, op 5.798
8. Jochen Habets, op 6.083
9. Lloyd Tjon, op 8.240
10. Roy Panman, op 10.190
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet