IndyCar

IRL: Controversiele voorlaatste ronde in Detroit. Zege Tony Kanaan

AGR-coureur Tony Kanaan won de voorlaatste IRL-wedstrijd op het fraaie stratencircuit van Detroit. Indien Tony Kanaan op Sonoma zijn teamgenoot Dario Franchitti niet voorgelaten had, had hij zelfs nog aanspraak op de titel kunnen maken. Een omstreden incident tussen de beide titelkandidaten Scott Dixon en Dario Franchitti zorgde na afloop voor verhitte discussies met de organisatoren.

Tekst Willem J. Staat

tk_bedankt_zijn_bolide
Tony Kanaan bedankt zijn bolide voor de geleverde diensten Foto:IRL


De neutralisatie die niet kwam
In de voorlaatste ronde kwam de Dreyer$Reinbold Racing Dallara Honda van Buddy Rice zonder brandstof. Scott Dixon, die als eerste aankwam stormen spinde om de gestrande bolide van Rice te ontwijken. De wedstrijdleiding greep niet in met een neutralisatie. Juist op dat moment kwam Dixon’s titelrivaal Dario Franchitti aanstormen, en die werd eveneens door Dixon meegesleept. Teameigenaar Michael Andretti: “Hij heeft met opzet de rem losgelaten en ook winnaar Tony Kanaan deelde die mening” Gelukkig hadden de direct betrokkenen een andere mening.

Dario Franchitti: “Hij heeft me het afgelopen seizoen weleens geblokt ja, maar Scott is een faire rijder. Wij beiden hebben ons altijd sportief gedragen. Het was natuurlijk een bizarre situatie als je elkaar met zijn drieën recht in de ogen kijkt. Maar wat mij het meeste opwindt, is dat er geen neutralisatie kwam. Ik ben hier ontzettend kwaad over. Buddy Rice spoedde zich na de wedstrijd in de richting van Scott Dixon en Dario Franchitti om zijn verontschuldigingen aan te bieden, zover daar sprake van kon zijn. Zowel Dario Franchitti als Chip Ganassi aanvaardde de excuses van Buddy Rice. “Hoe kun je er nu iemand afzetten, die achter je rijdt” sneerde Chip Ganassi richting teambaas Michael Andretti

Franchitti kon zijn wedstrijd vervolgen en eindigde nog als zesde, terwijl Scott Dixon als achtste geklasseerd werd. Het verschil tussen de beide titelkandidaten voor de seizoensfinale op Chicagoland a.s. weekend bedraagt slechts vier punten.Franchitti kreeg nog een bonuspunt omdat hij na Penske-coureur Helio Castroneves het meestal aantal ronden op kop gelegen had. Castroneves verdween na een crash met Tomas Scheckter in de 68e ronde van het strijdtoneel. Ook hier vielen harde woorden na afloop. Eerder was zijn teamgenoot Sam Hornish jr. met de gelapte Sarah Fisher van het strijdtoneel verdwenen. Ook de Brit Darren Manning en Danica Patrick werden hiervan het slachtoffer. Danica kon de wedstrijd zonder al teveel schade vervolgen en eindigde keurig als tweede.

UITSLAG
1. Tony Kanaan Dallara Honda 89 ronden
2. Danica Patrick Dallara Honda 89 ronden
3. Dan Wheldon Dallara Honda 89 ronden
4. Darren Manning Dallara Honda 89 ronden
5. Kosuuke Matsuura Dallara Honda 89 ronden
6. Dario Franchitti Dallara Honda 88 ronden
7. Buddy Rice Dallara Honda 87 ronden
8. Scott Dixon Dallara Honda 87 ronden
9. A.J. Foyt IV Dallara Honda 87 ronden
10.Ed Carpenter Dallara Honda 87 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet