IndyCar

Champcar: Wilson grijpt de zege en tweede plaats in kampioenschap

Justin Wilson heeft de Bavaria Champ Car Grand Prix op Assen gewonnen. De Brit greep bij de start de leiding, maar kreeg nog serieuze tegenstand van de verrassend sterke Bruno Junqueira. Jan Heylen reed een geweldige race en eindigde nog voor de Braziliaan op de tweede plaats. Het evenement trok zondag 61.200 bezoekers.

Tekst: Maarten Overdijk
Foto's: Tim Böhme

De rode lichten op de grid gaan snel uit en het is het Justin Wilson die als eerste bij de Haarbocht is. De voorspelde problemen blijven daar uit, maar vinden drie bochten verder bij Strubben plaats. Paul Tracy, gekomen van de laatste startplek, verremt zich achter Robert Doornbos en spint rechts de baan af. Daarachter raken Alex Tagliani en Bruno Junqueira elkaar, maar zonder grote gevolgen voor beiden. Bourdais kent een slechte start en zakt terug naar vijf, terwijl Doornbos als tiende doorkomt.

wilson

Om de gestrande bolide van Tracy weer op gang te helpen wordt de safetycar ingeschakeld. Reden voor Doornbos en de mannen achter hem, waaronder Oriol Servia, om een gok te nemen en de auto helemaal af te laten tanken. Veel brengt het ze niet, want in ronde vijftien volgt er een tweede neutralisatie. De reden is dat Bruno Junqueira een lekke band heeft en er rubberstukken op de baan liggen. Junqueira komt uiteraard gelijk de pits in voor een stop, maar tijdens de daaropvolgende neutralisatie komt het gehele veld binnen. De coureurs die op dat moment op een alternatieve strategie reden komen zo weer in hetzelfde schema als de rest. Opvallend genoeg is de grootste profiteur van deze safetycarfase Junqueira zelf, want hij gaat nu aan de leiding.

Bij de herstart is het Junqueira die weg rijdt van Justin Wilson. Daarachter volgen Jani en Gommendy, terwijl Jan Heylen langzaam maar zeker naar voren rijd. Zo stijgt hij in de 22ste ronde naar de derde positie, als Jani wat plaatsen verliest en hij daarna Gommendy inhaalt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet