Formule 3

F3 Euro Series: Eerste overwinning voor Harald Schlegelmilch

podium_zo
Een nieuw gezicht op het podium: winnaar Harald Schlegelmilch, geflankeerd door Romain Grosjean (links) en Sébastien Buemi (rechts)

Harald Schlegelmilch zorgde voor de eerste overwinning van een coureur uit Letland in de Formule 3 Euro Serie. De rijder van het kleine Oostenrijkse team HS Technik, dat dit jaar in de Euro Serie debuteert, bleef in een spannende race de leider in het kampioenschap, de Fransman Romain Grosjean, voor. Diens naaste rivaal in de titelstrijd, Sébastien Buemi, eindigde als derde, zodat Grosjean zijn voorsprong in de tussenstand kon uitbreiden tot zes punten. Yelmer Buurman en Renger van der Zande reden beide een sterke race en eindigden respectievelijk als zesde en achtste.

Tekst: René de Boer
Foto's: Gargantini/F3 Euro Serie


schlegelmilch_zo_actie
Harald Schlegelmilch op weg naar zijn eerste zege in de F3 Euro Serie

Schlegelmilch leidt vanaf pole, goede start Hülkenberg
Vanwege de “reversed grid”-regeling in de Formule 3 op zondag startte Schlegelmilch vanaf de pole-position en pakte bij het uitdoven van het startlicht de leiding. Nico Hülkenberg, de winnaar van gisteren, had een fantastische start en reed van de achtste naar de vierde plaats. Schlegelmilch reed aan de leiding voor Götz, Grosjean en Buemi, maar in de eerste bocht koos Götz voor de lijn aan de buitenkant en daardoor verloor hij heel wat plaatsen: na de eerste ronde kwam hij slechts als achtste door. Yelmer Buurman deed het goed: hij was na een ronde al zesde, Renger van der Zande reed op de tiende plaats. In de NGK-chicane ging het mis tussen Kobayashi en Piscopo: de Japanner reed achterin de auto van de Italiaan en daarmee waren beide voortijdig uit de race.

renger_zo_actie
Renger van der Zande reed een keurige inhaalrace

Inhaaljacht Van der Zande
Terwijl de plaatsen vooraan in het veld al snel vast leken te staan, zette Renger van der Zande zijn inhaaljacht voort. Hij passeerde achtereenvolgens Jean-Karl Vernay en Maxi Götz en schoof door naar de achtste positie. Anders dan in de race op zaterdag ware de verschillen vooraan in het veld klein. Schlegelmilch bleef aan de leiding met Grosjean direct daarachter en vervolgens Buemi en Hülkenberg op de plaatsen drie en vier. Halverwege de 40 minuten lange race reed het kwartet op de eerste vier plaatsen binnen 1,4 seconden, 1,1 seconde later volgden Clos en Buurman, respectievelijk als vijfde en zesde. In de 15e ronde plaatste Grosjean in de Mercedes-arena de eerste serieuze aanval op Schlegelmilch, terwijl Hülkenberg Buemi onderhanden nam. Beide pogingen bleven echter vooralsnog zonder resultaat.

gtz_zo_portret
Maxi Götz was de best geklasseerde rijder met de nieuwe Volkswagen-motor

Spannende duels
Zeer de moeite waard was ook het duel tussen James Jakes en Renger van der Zande om de zevende plaats. Ook Van der Zandes inhaalpogingen bleven echter vruchteloos. In de 20e ronde reden Grosjean en Schlegelmilch wiel-aan-wiel door de Coca-Cola Kurve, de laatste bocht, maar Schlegelmilch bleef de Fransman toch voor. In de 27e ronde ontstond er een spannende strijd tussen Buurman, Jakes en Vander Zande om de zesde plaats. De kemphanen reden zij aan zij over het rechte stuk, waarbij Buurman uiteindelijk licht in het voordeel bleek en zijn positie kon vasthouden. Na 28 ronden won Schlegelmilch voor Grosjean, Buemi, Hülkenberg, Clos, Buurman, Jakes en Van der Zande. De best geklasseerde rijder met de nieuwe Volkswagenmotor was Maxi Götz, die negende werd.

Uitslag:
1. Harald Schlegelmilch (Let), Dallara-Mercedes, 28 ronden in 40.01,354 (gem. 152,232 km/u)
2. Romain Grosjean (Fra), Dallara-Mercedes, op 0,352
3. Sébastien Buemi (Zwi), Dallara-Mercedes, op 1,110
4. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes, op 1,724
5. Dani Clos (Spa), Dallara-Mercedes, op 5,808
6. Yelmer Buurman (Ned), Dallara-Mercedes, op 7,168
7. James Jakes (GBr), Dallara-Mercedes, op 7,687
8. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 7,970

Stand:
1. Grosjean, 79 punten
2. Buemi, 73
3. Hülkenberg, 43
4. Kobayashi, 41
5. Jakes, 37
6. Mailleux, 27
7. Buurman, 27
11. Van der Zande, 12

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet