IndyCar

Champcar:: Doornbos geschokt, Bourdais klasse apart

De Fransman Sebastien Bourdais liet er tijdens de kwalificatie in Assen geen twijfel over bestaan, dat hij de titel wil. De Newman Haas-coureur pakte in zijn 71e Champcarstart zijn 31e pole en zesde dit seizoen. Voor de plaatselijke favoriet Robert Doornbos draaide de slotkwalificatie op een teleurstelling uit. Hij kwalificeerde zich als achtste.

Tekst en foto's: Willem J. Staat

bourdais_pole
Sebastien Bourdais behaalde op Assen zijn 31e pole.

Klasse apart
De Fransman Bourdais was in de slotkwalificatie een klasse apart en pakte met een tijd van 1.18,765 de pole. Het betekende een gemiddelde van 208.163 km/u. De Brit Justin Wilson was na de vrijdagkwalificatie al zeker van een plaats op de eerste startrij. Bourdais verklaarde na de kwalificatie, dat hij mogelijk nog sneller had gekund indien hij door andere deelnemers niet was opgehouden. Doornbos probeerde het positieve ervan in te zien. “Ik geloof dat ik dit jaar weleens eerder van achter gestart ben, maar ik ben daarna wel vooraan geëindigd.” Het team van Newman Haas kan op Assen enkele nieuwe records vestigen. Het Team van Newman Haas heeft sinds 2003 voor alle Europese races de pole behaald en behaalde in Europa maar liefst zeven keer het podium. Mocht de Fransman er morgen in slagen de wedstrijd op zijn naam te schrijven, dan vestigt hij een nieuw record, dan heeft 41,4% van de Champcar-wedstrijden waaraan hij heeft deelgenomen op zijn naam geschreven.

Doornbos geschokt
Robert Doornbos: “Ik ben geschokt dat we het niet voor elkaar hadden. De werkelijke oorzaak kan ik ook niet vertellen. Vorig weekend startte ik aan de kop van het veld en eindigde als zevende. Morgen ga ik als negende van start en ik hoop dat ik vooraan kan eindigen. Je weet dat in Champcar van alles mogelijk is, maar ik geloof dat we voor de race een goede auto hebben. De steun van de fans vind ik fantastisch. Voor mijn thuiswedstrijd geeft mij dit nog meer zelfvertrouwen..

Teameigenaar Paul Stoddart: “Verkeer heeft de uitkomst van de kwalificatie bepaald. Maar het mag duidelijk zijn dat we ook niet over de pace van Bourdais beschikten. Niet de kwalificatie telt, maar daar waar je eindigt, dat is het enige dat telt.”

doornbos
De snelheid zat er bij Doornbos jammergenoeg niet in.

PKV op de tweede startrij
De Fransman Tristan Gommendy kwalificeerde zich met zijn PKV Panoz Cosworth verrassend als derde. Gommendy was ervan overtuigd dat hij de poletijd van Bourdais had kunnen evenaren. “Ik wilde geen rode vlag forceren en dan mijn snelste tijd geannulleerd zien worden."
Zijn collega Neel Jani kwalificeerde zich uitstekend als vierde. Tijdens de ochtendtrainingen was de Zwitser de snelste man op de baan, maar werd eveneens tijdens zijn snelle ronde door “verkeer” opgehouden. De Zwitser was enigszins teleurgesteld dat hij zijn tijd op nieuwe banden niet kon verbeteren. Voor het team van PKV was het met twee auto’s op de tweede startrij een uitstekende dag. Teleurstellend daarentegen was het optreden van het gerenommeerde Forsythe-team. De Spanjaard Oriol Servia kwalificeerde zich met een tijd van 1.20.033 als dertiende, terwijl oud-kampioen Paul Tracy zich met remproblemen teleurstellend als laatste kwalificeerde. Onze zuiderbuur Jan Heylen beleefde met het team van Conquest Racing zijn best Champcarkwalificatie. “Omdat ik twee keer een set rode Bridgestones gebruikte was mijn auto iets ontregeld."
Die paar tienden verschil kostten onze zuiderbuur uiteindelijk de derde startplek. Het team van Conquest zou met de juiste wedstrijdstrategie weleens voor een verrassing kunnen zorgen.

tracy_set-up
Het ervaren Forsythe Team was qua afstellingen volledig de weg kwijt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet