DTM

DTM: Volledige top drie voor Audi, Tomczyk op pole

dtm_quali_nbr_audi-trio
Audi's supertrio in de DTM-kwalificatie: vlnr Timo Scheider, Martin Tomczyk en Tom Kristensen

Voor de derde maal op rij dit seizoen vertrekt er een Audi vanaf de pole-position voor een DTM-race. In de kwalificatie voor de achtste race van het jaar op de Nürburgring veroverde het Beierse merk de eerste drie startplaatsen. De snelste tijd van de dag op het 3,629 kilometer lange sprintcircuit van de Nürburgring werd neergezet door Martin Tomczyk, voor wie de stopwatch werd ingedrukt na 1.23,197 minuten. Achter de Beier, die voor de eerste keer dit jaar en voor de vijfde keer in zijn DTM-loopbaan vanaf de pole mag starten, kwalificeerden zijn Audi-merkgenoten Timo Scheider en Tom Kristensen zich als tweede en derde. Bruno Spengler was met zijn vierde plaats de beste Mercedes-Benz-coureur. De leider in het kampioenschap, Mattias Ekström, stelde in de kwalificatie enigszins teleur. De Zweed kwam niet verder dan de tiende plaats.

Tekst: René de Boer
Foto's: Jürgen Tap/ITR, Burkhard Kasan/Audi


Getalsmatig in het voordeel
Mercedes-Benz was getalsmatig in het voordeel in de derde en laatste kwalificatieheat, waarin de snelste acht rijders streden om de pole-position. Niet minder dan vijf C-Klasses zaten er bij de eerste acht, naast de actuele HWA-auto’s van Bernd Schneider,Mika Häkkinen, Bruno Spengler en Jamie Green ook de twee jaar ouide auto van Paul di Resta. Niettemin was het Audi dat met de eerste drie plaatsen in de startopstelling aan de haal ging. “Ik had het liever andersom gehad”, zei Mercedes-Benz-sportdirecteur Norbert Haug dan ook enigszins zuur in de persconferentie na afloop van de kwalificatie, waarin het tegen de oorspronkelijke weersverwachting in volledig droog bleef. Sprake van problemen was er bij zijn manschappen niet, “maar als het er zo nauw aan toegaat, dan verlies je al snel een paar plaatsen wanneer je het niet honderd procent voor elkaar hebt”, aldus Haug, die zich haastte te vermelden dat hij negen auto’s bij de eerste veertien had. Daarbij loofde hij in het bijzonder de prestatie van Susie Stoddart, die de dertiende tijd reed.

dtm_quali_nbr_spengler
Bruno Spengler was op de vierde plaats de snelste Mercedes-Benz-rijder

Tomczyk: "Het team nam me de beslissing af"
Pole-sitter Martin Tomczyk verklaarde: “Gisteren tijdens de beide tests en vanmorgen in de vrije training ging het nog niet zo lekker, maar daarvoor ging het nu in de kwalificatie des te beter! In de eerste twee sessies kreeg ik meer en meer grip, dus ik begon een beetje te twijfelen of ik nu wel of niet iets aan de afstelling van mijn auto zou veranderen. Gelukkig nam het team mij deze beslissing af. Ze veranderden iets, en dat pakte perfect uit!” Bruno Spengler was met zijn vierde plaats de best geklasseerde Mercedes-Benz-rijder. “Ik blokkeerde mijn voorwielen een beetje bij het aanremmen van de eerste bocht, anders had ik misschien wel op de eerste rij kunnen staan”, erkende de Canadees, die niettemin tevreden was met zijn uitgangspositie. “Morgen een goede start en dan zonder problemen door de eerste bocht, dan is alles mogelijk.”


dtm_quali_nbr_tomczyk
Martin Tomczyk op weg naar zijn eerste pole-position van het seizoen

Ekström slechts tiende
Mattias Ekström was in de kwalificatie tiende en dat was zeker niet datgene waarop hij had gehoopt. “Er was geen sprake van een echt probleem of een fout, meer een combinatie van kleine dingetjes waardoor het er niet zo uitkwam als ik wilde”, erkende de Zweed. Teleurstelling heerste er ook bij de teamleden van het Audi Sport Team Rosberg, die in aanwezigheid van eigenaar en naamgever Keke Rosberg moesten toezien hoe de beide rijders, Mike Rockenfeller en Lucas Luhr, al in de eerste heat strandden met respectievelijk de plaatsen 17 en 19. Voor het lokale Audi Sport Team Phoenix ging het iets beter, al waren de vijftiende plaats voor Christian Abt en de twaalfde voor Alexandre Prémat ook niet geheel volgens verwachting.

Uitslag:
1. Martin Tomczyk (Dui), Audi A4 DTM. 1.23,197
2. Timo Scheider (Dui), Audi A4 DTM, 1.23,210
3. Tom Kristensen (Den), Audi A4 DTM, 1.23.293
4. Bruno Spengler (Can), AMG Mercedes C-Klasse, 1.23,296
5. Bernd Schneider (Dui), AMG Mercedes C-Klasse, 1.23,329
6. Jamie Green (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 1.23,376
7. Paul di Resta (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 1.23,612
8. Mika Häkkinen (Fin), AMG Mercedes C-Klasse, 1.23,685

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet