Formule 3

F3 Euro Serie: Hattrick voor Nico Hülkenberg

den_hulk_start_zaterdag
Daarna zagen ze 'm niet meer terug: Nico Hülkenberg pakt de leiding en wint

Pole, overwinning en snelste raceronde: Nico Hülkenberg was een klasse apart in de dertiende ronde van de Formule 3 Euro Serie op de Nürburgring. Op het 3,629 kilometer lange sprintcircuit, de korte variant van het beroemde circuit in de Eifel, bleef de Duitse coureur van het Franse team ASM Formule 3 de beide teamgenoten uit het Duitse team Mücke Motorsport, de Italiaan Edoardo Piscopo en de Zwitser Sébastien Buemi, voor. Beide Nederlanders leken op weg naar een klassering in de punten, maar vielen ver terug, Yelmer Buurman na een drive-through-penalty voor het veroorzaken van een aanrijding en Renger van der Zande na in de rondte te zijn gegaan bij een mislukte inhaalpoging.

Tekst: René de Boer
Foto's: Matthé IJzerman

yelmer_zaterdag
Yelmer Buurman haalt Harald Schlegelmilch in

Drive-through-penalty voor Buurman
Bij de start profiteerde Hülkenberg al van zijn optimale uitgangspositie en nam direct de leiding voor Piscopo en Buemi. In de eerste bocht kwamen Tim Sandtler en Euan Hankey met elkaar in botsing, waarmee voor de twee kemphanen de race al over was. Yelmer Buurman, die na een motorwissel bij zijn Dallara tien plaatsen op de grid moest inleveren en zo als zeventiende moest vertrekken, kwam na de eerste ronde al als elfde door en zette daarna gestaag zijn inhaaljacht voort. In de tiende ronde was de Ubbergenaar al zevende, maar dat gebeurde nadat hij de Japanner Kamui Kobayashi voor hem in de rondte getikt had. De sportcommissarissen gingen daarmee uiteraard niet akkoord en riepen Buurman naar binnen voor een drive-through, een straf die hij aan het eind van de 14e ronde aantrad.

renger_en_grosjean
Dat ging niet goed: inhaalpoging van Van der Zande op Romain Grosjean

Van der Zande in de rondte na aanrijding
Buurman kwam als 17e weer terug uit de pitstraat en kwam daarmee uiteraard niet meer in aanmerking voor een plaats in de top acht, die bij de race op zaterdag punten voor het kampioenschap opleveren. Renger van der Zande streed rondenlang met Van der Zande om de vijfde plaats, maar kwam in de 23e ronde tijdens een inhaalpoging in de Kurzanbindung met de Fransman in aanraking en ging in de rondte. Van der Zande bleef heel lang staan en viel terug tot de 18e plek, waarmee ook hij buiten beeld was voor de punten.

Punten voor debuterende Volkswagen-motor
Hülkenberg reed uiteindelijk zonder problemen zijn derde seizoenszege naar huis en won voor Buemi en Piscopo. Opmerkelijk was de zesde plaats van Maximilian Götz, een bijzonder sterke prestatie bij het debuut van de nieuw Volkswagen Formule 3-motor. Yelmer Buurman eindigde nog als vijftiende, Renger van der Zande werd negentiende.