WTCC

WTCC: Alfa domineert kwalificatie op Silverstone

In een zinderende kwalificatie heeft Alfa Romeo de voorste drie startposities weten te bemachtigen voor de race van morgen. Terwijl de BMW’s allemaal vol strafgewicht zitten na hun overwinningen in de vorige races, zijn de alfa’s betrekkelijk licht. Hierdoor kon Gabriele Tarquini de pole pakken met een 1:25.639. Hij scherpte daarmee ook direct het ronderecord aan van de S2000 touring cars.

Tekst: Pieter de Boer

Het veld zat werkelijk tot op duizendste van secondes bij elkaar. Het bleek wel uit het feit dat de eerste twaalf coureurs binnen een seconde van elkaar zaten. Lange tijd leek het erop dat niet Tarquini, maar Thompson de pole zou pakken. De Brit moest echter toezien hoe Tarquini zijn Alfa 0.016 seconde sneller was. Giovanardi pakte de derde plaats en completeerde het één-twee-drietje van Alfa.

De Nederlander Tom Coronel kende een zeer succesvolle kwalificatie. Hij wist zijn Seat Toledo op plaats dertien neer te zetten en was daarmee de snelste independent rijder. Seat deed het helemaal goed door ook al hun fabriekswagens in de top tien te kwalificeren. Chevrolet moest echter toezien hoe zelfs Tom Coronel zijn wagen zonder fabrieksondersteuning voor het fabrieksteam kon zetten. Er zit echter wel een stijgende lijn in bij Chevrolet. Ze wisten zich als vijftiende en zestiende te kwalificeren. Menu werd echter later uit de lijst gehaald door onregelmatigheden over zijn rijhoogte. Hij start morgen als laatste.

Pole-man Tarquini is niet bang voor BMW dit weekend, hij zegt: “Het is erg belangrijk dat we op pole staan, nadat het seizoen niet begonnen is zoals we verwacht hadden. Natuurlijk is het gewichtsvoordeel op dit moment de grote winst voor ons. De race zal echter dit weekend gaan tussen Seat en Alfa, dus daar houd ik voor morgen rekening mee.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet