Benelux Racing League

BRL: Molenaar en Zumbrink strijken met al het eremetaal (lang)

480_podium1_2618

De Benelux Racing League kwam tijdens de Belgian Champcar Grand Prix voor de tweede keer dit seizoen op het circuit van Zolder. Dit keer waren het Donald Molenaar in de V6 en Henry Zumbrink in de Light die de dienst uit maakten. Beide heren scoorden na de poleposition op zaterdag twee overwinningen op zondag. Minder goed nieuws kwam er van Zumbrinks Light-rivaal Marijn van Kalmthout die na een crash in race 1 naar het hospitaal werd overgebracht.

480_wrak_marijn_2709

Tekst: Daan Jeuken en Marco Antheunisse
Fotografie: Tim Böhme en Gerrie Hoekstra

Tijden?
Het idee van een kwalificatie is niet zo moeilijk; een zo snel mogelijk rondje rijden en degene met de snelste tijd mag vooraan starten. Terwijl de rijder in de auto het vuur uit zijn sloffen rijdt, kijkt het team in de pitbox op de tijdenschermen hoe hun pupil het doet. Daarbij kwamen de teams in Zolder bedrogen uit, want de tijden op de monitoren klopten niet, waardoor eigenlijk niemand wist waar hij nu aan toe was. Ook toen de coureurs uit hun auto stapten wisten ze nog niet waar ze zelf aan toe waren, pas toen na enige tijd wachten de uiteindelijke tijdenlijsten verschenen, kwam er uitsluitsel.

480_klein_scherm1496

En wat wezen die tijdenlijsten dan uit? Wat betreft de snelste rijders niets anders dan de schermen; Donald Molenaar scoorde de poleposition met een tijd van 1:39.995. Op plaats twee volgde Donny Crevels op 0.155 seconde.

480_ende_crevels_1504

Achter het tweetal viel een groot gat naar Jacky van der Ende die een achterstand had van 1.053 op de pole. Vanaf plaats drie zaten de tijden daarentegen weer heel dicht bij elkaar, want de nummers drie tot en met zestien zaten allemaal binnen een seconde. Nummer vier Niels Bouwhuis hield Jeroen Reijntjens met een minimale voorsprong van twee duizendsten achter zich.

Vroege piek
De kwalificatie op het Zolderse asfalt kende een opvallend verloop. Bij een standaard kwalificatie worden de tijden langzaamaan naar beneden gebracht en worden de snelste tijden pas in de slotfase geklokt. Dit keer was het echter andersom; de tijden die iedereen in de openingsfase zette werden nauwelijks nog verbeterd, waardoor de rangschikking al snel bekend werd. Dit was een geluk bij een ongeluk voor kampioenschapsleider Van Es die tot dusver weinig problemen kende in dit seizoen, maar nu al vroeg in de kwalificatie zijn BRL-V6 met problemen aan de kant moest zetten. De regerend kampioen had op dat moment wel al één up-tempo ronde geklokt en dit bracht hem uiteindelijk nog de zesde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet