Formule 1

Formule 1: Massa leidt Ferrari treintje naar dubbelzege

Filipe Massa is de winnaar geworden van een erg warme Turkse Grand Prix. De Braziliaan verzilverde zijn pole-position en stond, afgezien van de pitstopseries, de leiding niet meer af. Teamgenoot Kimi Raikkonen maakte het Ferrarifeest compleet met een tweede plek. Fernando Alonso mocht de laatste plek op het podium innemen, na een klapband van Lewis Hamilton. Spyker kwam met Yamamoto over de finish, Sutil viel vlak voor het einde uit.

Tekst: Maarten Overdijk

Bij de start schiet Ferrari als beste uit de startblokken. Poleman Massa en de van plek 3 gestarte Raikkonen profiteren maximaal van de grip die de rechterkant van het circuit biedt. McLaren start met beide wagens van de stoffige linkerzijde en verliest daar gelijk al terrein mee. Hamilton houdt het verlies beperkt en zakt van twee naar drie, terwijl Alonso de beide BMW coureurs voorbij ziet komen en de openingsronde als 6e voltooid. De beste start is voor de als voorlaatste gestarte Rubens Barrichello, die doorstoot naar de 16e positie. Geheel incidentloos is de start niet, want Giancarlo Fisichella tikt landgenoot Jarno Trulli in de rondte, maar die kan zijn weg snel vervolgen.

Weinig enerverende openingsfase
In de openingsfase zijn er geen gevechten op de baan en zijn de afstanden tussen de auto’s groot. Achterin het veld knokt Jarno Trulli zich beetje bij beetje terug naar voren. Fernando Alonso krijgt langzaam maar zeker de snelheid in zijn wagen en dringt aan bij de op plek 5 liggende Nick Heidfeld.

In ronde 12 opent Robert Kubica de eerste pitstopserie. Als 4e duikt hij de pits in, maar daarmee verliest hij zijn goede positie voor de rest van de race. De anderen volgen pas 5 ronden later met hun eerste pitstops, waardoor het lijkt dat de Pool gekwalificeerd heeft met weinig benzine en zijn openingssnelheid dus enigszins geflatteerd was.

In ronde 17 kijkt Fernando Alonso nog steeds tegen de achtervleugel van Nick Heidfeld aan. De Duitser duikt echter de pits in en nadat de Spaanse wereldkampioen een ronde later hetzelfde heeft gedaan, zijn de rollen omgedraaid. Aan kop verandert er weinig. Filipe Massa blijft met een kleine marge aan de leiding voor Raikkonen, met op enkele seconden afstand kampioenschapsleider Lewis Hamilton. Alonso heeft nu de 4e plaats in handen, maar ligt meer dan 20 seconden achter het leidende trio en maakt dus geen aanspraak meer op de zege.

Spyker moet Honda laten gaan
Honda startte met beide auto’s achter de Spykers na een motorenwissel afgelopen nacht. In de openingsfase knokken zowel Yamamoto als Sutil fel met de Honda rijders, maar ze kunnen dit gevecht niet lang volhouden. De coureurs van het Nederlandse team worden beiden wel geklasseerd in de uitslag, maar feitelijk is het alleen Yamamoto die onder de finishvlag doorrijdt. Sutil valt 5 ronden voor het einde uit, maar wordt nog wel in de uitslag opgenomen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet