Benelux Racing League

BRL: Sandor van Es regeert BRL-V6 op TT Circuit Assen (lang)


480_start_lights

Vijftal
In de BRL Light pakte de bij de start als tweede vertrokken Michel Schaap de leiding ten koste van poleman Henry Zumbrink. Ook Marijn van Kalmthout had een uitstekende start en reed zelfs even op een tweede positie. Na de nodige schermutselingen raakte de bekende topdrie Schaap, Zumbrink en Van Kalmthout weer in gevecht waarbij zich ook Gaby Uljee voegde.

viertal

Er ontspon zich een mooi gevecht dat helaas tot een voortijdig einde kwam in de Geert Timmerbocht. Schaap verloor bij het uitkomen van de Ramshoek snelheid en bij zijn inhaalpoging raakte Zumbrink de leider die daarop spinde. In de direct achter dit tweetal volgende groep bestaande uit Uljee, Habets (die net Van Kalmthout gepasseerd was) en Van Kalmthout ging het mis. Uljee minderde vaart werd geraakt door Habets en het tweetal spinde van de baan tegen de stilgevallen Schaap. Met grote schade bleef het drietal in de grindbak achter.

Oliespoor
Om de ravage op te ruimen stuurde de wedstrijdleiding de safetycar de baan op. Tot zover niets aan de hand al zag de in de BRL-V6 leidende Van Es een riante voorsprong verloren gaan. In een paar ronden tijd zouden de auto’s zijn opgeruimd en had de wedstrijd hervat kunnen worden.

480_safety_car

In de eerste doorkomst achter de safetycar ging er echter iets mis bij Joey Hanssen. Door een kapotte leiding sproeide zijn auto olie over de baan en zonder het zelf te beseffen smeerde Hanssen meer dan een kilometer asfalt onder de spekgladde substantie. Met man en macht werd gepoogd de baan nog voor het verstrijken van de gestelde tijd van 25 minuten en één ronde schoon te maken. Het spoor was echter zo lang dat deze missie tot mislukken gedoemd was. Nog een kleine acht ronden reed het veld achter de safetycar de tijd vol en finishte daarmee in de volgorde van de vijfde doorkomst. In de BRL-V6 pakte zodoende Van Es de zege voor Crevels, Van der Ende, Bleekemolen, Molenaar, Schryvers en Van der Pol, terwijl Zumbrink de zege in de BRL Light voor zich opeiste. Door het wegvallen van Schaap, Uljee en Habets ging de tweede positie naar Van Kalmthout voor een verraste Frank Gielens.

480_gielens

Straf
Ruim na afloop van de race werd Bleekemolen bestraft met 60 seconden voor een duwactie tegen Van der Pol. Doordat het veld achter de safetycar reed waren de verschillen zo klein dat Bleekemolen terugviel naar de 20ste en laatste positie. Daarmee was de Eurotech-rijder ook nagenoeg kansloos voor een topklassering in race twee.

480_bleek_achteraan

Bleekemolen had een opvallende reactie op zijn straf. “Volledig terecht. Ik heb hem eraf gezet. Alleen hadden ze dan ook Van der Pol een straf moeten opleggen. De ronde ervoor kreeg ik een enorme knal van hem en schoot ik van de baan. De volgende ronde lag hij voor me en heb ik hem omgeduwd. De actie van mij stond op beeld die van hem niet, dat is jammer. Ik doe dit soort dingen nooit en heb ook nog nooit een protest of straf vanwege mijn rijgedrag gehad. Ik heb dus niet bepaald een reputatie hierin. Het wordt een mooie inhaalrace en misschien kom ik Van der Pol ook wel weer tegen.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet