NASCAR

NASCAR: Tony Stewart wint chaotische wedstrijd op Watkins Glenn

Tony Stewart boekte voor het team van Richard Childress zijn derde overwinning binnen vier weken. Stewart leek eigenlijk de enige rijder te zijn die het hoofd koel wist te houden.

Tekst Willem J. Staat

stewart_watkins_glenn
Tony Stewart was een van de weinigen die het hoofd koel leek te houden op
Watkins Glenn. Foto: GM

Gordon verspeelt de zege
Met nog amper twee ronden te gaan verspeelde Jeff Gordon de zege op exact hetzelfde punt waar Stewart eerder in de race in de fout ging. De Joe Gibbs coureur kreeg de zege als het ware in de schoot geworpen. Gordon: “Ik wilde gewoon winnen, maar ging iets te ver over mijn eigen limiet heen. Het is gewoon mijn fout” Voor Stewart kwam zijn 36e zege in de NEXTEL Cup als een verrassing. “Ik bleef gewoon pushen totdat hij in de fout ging en dat lukte” aldus Stewart. Ook Carl Edwards probeerde Stewart met zijn Ford onder druk te zetten, maar de Ford-coureur ging zelf de fout en viel naar de zevende plaats terug. “Ze kunnen allemaal naar de hel lopen” mopperde de Ford-coureur.

Tijdens de roadcourse wedstrijd op Watkins Glenn waren er niet minder dan 8 neutralisaties en dat was net nog geen record. Ook Juan Pablo Montoya, die graag voor de derde keer op een roadcourse had willen winnen, maakte bij zijn collega-coureurs geen vrienden. Bij een herstart toucheerde hij de auto’s van Kevin Harvick en Jeff Burton die allebei terugvielen en vervolgens werd Montoya nog eens door Martin Truex jr. aangereden. Het begon allemaal toen Tony Stewart Montoya van de vierde plek wilde verdringen in de 67e ronde en vloog van de baan af. Vervolgens ging Danny Hamlin er ook nog af en toen Kyle Petty’s motor explodeerde was het feest compleet. De baan lag bezaaid met onderdelen en de wedstrijdleiding had geen enkele keuze dan de rode vlag te hanteren. Na een onderbreking van 26 minuten kon de wedstrijd hervat worden. Alleen een fan zorgde tijdens deze noodgedwongen rode-vlag procedure voor de nodige ophef door over de hekken te klimmen en de gestande coureurs om handtekeningen te vragen. De fan mocht via de achterdeur het
circuit verlaten.

UITSLAG
1. Tony Stewart Chevrolet 90 ronden
2. Denny Hamlin Chevrolet 90 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 90 ronden
4. Ron Fellows Chevrolet 90 ronden
5. Robby Gordon Ford 90 ronden
6. Martin Truex jr. Chevrolet 90 ronden
7. Kyle Busch Chevrolet 90 ronden
8. Carl Edwards Ford 90 ronden
9.Jeff Gordon Chevrolet 90 ronden
10.Greg Biffle Ford 90 rondenAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet