IndyCar

Champcar: Bourdais wint Elkhart Lake; aanrijding kost Doornbos goede klassering

Door een aanrijding met zijn teamgenoot Dan Clarke heeft Robert Doornbos op het idyllische circuit van Elkhart Lake waardevolle punten moeten prijsgeven. De Nederlander eindigde met vier ronden achterstand teleurstellend als veertiende, terwijl zijn teamgenoot Dan Clarke als tweede eindigde. De Fransman Sebastien Bourdais boekte zijn vijfde Champcar-overwinning dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat

rd_elkhart
Robert Doornbos kon Elkhart Lake niet succesvol afsluiten Foto: Champcar

Aanrijding kost Doornbos waardevolle punten
Sebastien Bourdais nam op het prachtig gelegen circuit van Elkhart Lake direct de leiding in handen, maar de wedstrijd moest in de eerste ronde vanwege een aanrijding tussen Alex Figge, Simon Pagenaud en Ryan Dalziel enkele ronden geneutraliseerd worden. Dalziel tikte Pagenaud aan en de Fransman spinde vervolgens samen met de Canadees van Paul Tracy van de baan. Na een korte neutralisatie konden alle betrokken deelnemers hun weg vervolgen. Dalziel viel later met mechanische problemen uit. In de openingsfase wist Minardi Team USA-coureur Robert Doornbos aardig wat druk op leider Sebastien Bourdais uit te oefenen. Bij de eerste pit-window nam Doornbos’teamgenoot Dan Clarke de tweede plek in. Nadat Doornbos zijn reguliere stop voltooid had liep hij snel in op teamgenoot Dan Clarke.

Touche
In de 25e ronde toucheert Robert Doornbos bij het aanremmen de bolide van teamgenoot Dan Clarke lichtjes. Doordat Clarke plotseling remde verloor Doornbos downforce em vervolgens komt de neus van de Panoz DP01 los, de Nederlander rijdt over zijn eigen voorvleugel heen en weet na eerst met de nooduitgang kennisgemaakt te hebben alsnog de pits te bereiken. Een lange stop is het gevolg. Later in de wedstrijd maakt Doornbos nog een extra stop, omdat de wielophanging toch wat beschadigd is, en eindigt uiteindelijk op vier ronden achterstand kleurloos als veertiende. De vechtlustige Doornbos probeert nog wel een extra punt te verschalken door een aanval op de snelste ronde te doen, maar ook dit wapenfeit valt Newman Haas-coureur Sebastien Bourdais te eer. In de allerlaatste ronde zet de Fransman de snelste ronde op de klokken. Teammanager Keith Wiggins liet duidelijk zijn ongenoegen over dit incident blijken. “We zullen zeker hierover binnen ons team discussiëren” aldus Wiggins. De Brit Dan Clarke vertelde na afloop “het erg jammer te vinden dat dit gebeurde”

Fraai duel Clarke-Rahal
Graham Rahal weet Clarke voor de tweede plek behoorlijk onder druk te zetten, maar de Newman Haas-teamgenoot van Sebastien Bourdais moet die in de slotfase toch aan Clarke prijsgeven. Voor Doornbos is het een schrale troost dat de Australiër Wil Power, die voor de titel eveneens een serieuze bedreiging vormt met motorpech uitviel. Onze zuiderbuur Jan Heylen reed bij het team van Conquest een uitstekende wedstrijd en boekte zijn beste resultaat dit seizoen. Heylen eindigde na een fraai duel met de Fransman Tristan Gommendy uitstekend als zesde. Ook de Brit Justin Wilson beschikte met zijn CDW-Rsports Panoz DP01 over een behoorlijke vechtlust. Helaas werd zijn optreden met slechts een achtste plek beloond. De Spanjaard Oriol Servia eindigde voor het Forsythe Team uitstekend als vierde, terwijl Alex Tagliani de vijfde plek voor zich opeiste. Ook dit jaar zat het Katherine Legge op Elkhart Lake niet mee. Na de crash van 2006 werd zij dit seizoen tijdens een reguliere stop het slachtoffer van een methanol-brandje en moest in de 36e ronde opgeven. De volgende twee Champcarmanches vinden zoals bekend op 26 augustus in het Belgische Zolder en op 2 september in Assen plaats.

UITSLAG
1. Sebastien Bourdais Panoz DP01 Cosworth 53 ronden 1.40.58.596 gem.
205.181 km/u
2. Dan Clarke Panoz DP01 Cosworth +9.752 seconden
3. Graham Rahal Panoz DP01 Cosworth +12.207 seconden
4. Oriol Servia Panoz DP01 Cosworth + 20.861 seconden
5. Alex Tagliani Panoz DP01 Cosworth + 50.704 seconden
6. Jan Heylen Panoz DP01 Cosworth + 1.00.053 seconden
7. Tristan Gommendy Panoz DP01 Cosworth + 1.02.342 seconden
8. Justin Wilosn Panoz DPO1 Cosworth + 1.02.961 seconden
9. Bruno Junqueira Panoz DP01 Cosworth+ 1.04.525 seconden
10. Neel Jani Panoz DP01 Cosworth + 1.12.967 seconden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet