IndyCar

Champcar: Bourdais behoudt pole, Doornbos naar derde startplaats op Road America

champ_road_america_bourdais

Sébastien Bourdais reed op Road America naar de pole-position

Wellicht bevleugeld door de recente aankondiging van zijn Formule 1-contract bij Toro Rosso voor volgend jaar veroverde Sébastien Bourdais de pole-position voor de Champ Car-race op het circuit van Road America in Elkhart Lake. Na de vrijdagtraining stond de Fransman met de McDonald’s-auto al bovenaan, maar in de zaterdagsessie besloot hij het toch nog een keer te proberen. Met succes: met zijn fabelachtige rondetijd van 1.41,535 minuten was hij niet minder dan anderhalve seconde sneller dan de Australiër Will Power, die zijn tijd van vrijdag niet wist te verbeteren. Robert Doornbos deed dat wel: een slimme bandenwissel leverde hem op zaterdag de op één na snelste tijd achter Bourdais op, waarmee de Rotterdammer in de totaaloptelling als derde van start mag gaan.

Tekst: René de Boer
Foto's: Champ Car World Series


"Niets aan de auto veranderd"
Bourdais, die in de vrije training op zaterdagochtend nog te maken had met versnellingsbakproblemen, wist niet of hij het in de tweede kwalificatie nu wel of niet nog een keer moest proberen. Toen enkele andere rijders erin slaagden hun tijd te verbeteren, besloot ook hij nog een poging te wagen, met de genoemde snelle rondetijd als resultaat. “De auto was opnieuw perfect, maar we hebben er sinds gisteren eigenlijk niets aan veranderd”, meldde hij. Will Power kwam niet tot een snellere tijd. Pas laat besloot hij voor de zwarte, hardere banden te kiezen, nadat hij op de zachtere rode banden niet goed uit de verf kwam. Ook met het hardere rubber ging het echter niet beter.

champ_road_america_doornbos

Robert Doornbos vertrekt vandaag als derde

Doornbos op hardere banden wel sneller
Anders was dat voor Robert Doornbos, voor wie de sessie echter ook niet zonder problemen verliep. “Het display op het dashboard was kapot, dus de engineers moesten mij steeds de tijden via de boordradio melden”, vertelde hij. Doornbos wachtte een tijdje in de pits alvorens een nieuwe poging te wagen. Aanvankelijk wilde hij opnieuw met rode, zachtere banden de baan op, maar opeens koos hij toch voor zwarte banden en dat leverde hem de tweede tijd in de sessie op. Jan Heylen kwalificeerde zich als negende in het 17 auto’s tellende veld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet