Sportscars

Sportscars: Zesde zege op rij voor Porsche in ALMS

alms_road_america480

Erbarmelijk slecht weer tijdens de ALMS-race op Road America

Voor de zesde keer dit jaar heeft het Penske-Porsche-team de totaaloverwinning behaald bij een race voor de American Le Mans Series. Op het traditierijke circuit van Road America in de staat Wisconsin zegevierden Romain Dumas en Timo Bernhard met de gele Porsche RS Spyder voor de beide Audi R10 TDI’s van Dindo Capello/Allan McNish en Emanuele Pirro/Marco Werner. Capello en McNish wonnen daarmee de LMP1-klasse. De tweede Porsche met Sascha Maassen en Ryan Briscoe eindigde in het totaalklassement op de vierde plaats.

Tekst: René de Boer
Foto: Audi

Safety-car-fase van meer dan een uur
De vier-uursrace werd gedomineerd door een safety-car-fase van meer dan een uur, die noodzakelijk was vanwege erbarmelijk slechte weersomstandigheden. Audi, dat aanvankelijk in het weekend het tempo bepaalde en met Allan McNish de pole pakte, kende al vroeg problemen toen diezelfde McNish na 45 minuten naar binnen moest met een geklapte linker achterband. In de slotfase besloot het Audi Sport Team North America voor de zekerheid nog een keer op beide auto’s de banden te wisselen, terwijl men bij Penske-Porsche volstond met bijtanken. Dat bracht uiteindelijk de beslissing in de wedstrijd in het voordeel van Porsche, dat voor de zesde maal op rij won. De beide Audi’s passeerden elkaar bij het op een ronde zetten van langzamere deelnemers in de laatste ronde twee keer, waarbij Capello en McNish uiteindelijk de strijd van hun teamgenoten wonnen met het minimale verschil van 0,796 seconde.

Bernhard/Dumas nu 23 punten voorsprong
Winnaars Timo Bernhard en Romain Dumas hebben nu in het rijderskampioenschap een voorsprong van 23 punten op hun teamgenoten Maassen en Briscoe. Romain Dumas verklaarde: “Wij waren sneller in de pits en dat maakte uiteindelijk het verschil. Toen de beide Audi’s het in de laatste ronde nog met elkaar aan de stok kregen, waren wij zeker van de zege.” Audi-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich uitte andermaal kritiek op het ALMS-reglement. “Het feit dat wij zelfs hier, op het snelste circuit van de ALMS-kalender, niet kunnen winnen, geeft wel aan dat het verschil in gewicht tussen de LMP1 en LMP2 te groot is, met daarbij bovendien voor ons de kleinere tank.”

Ondanks nieuwe concurrentie toch GT1-dubbelzege voor Corvette
In de GT1-klasse kwam er eindelijk wat concurrentie voor het Corvette-fabrieksteam in de vorm van de Maserati MC12 van Fredy Lienhard en Didier Theys. Niettemin was er wederom een dubbelzege voor Corvette met Olivier Beretta en Oliver Gavin op de eerste plaats voor teamgenoten Jan Magnussen en Johnny O’Connell.

Melo/Salo nemen met klassewinst leiding in GT2-tussenstand over
In GT2 wonnen Jaime Melo en Mika Salo met de Risi-Ferrari 430 voor het eerst sinds Houston weer eens. Omdat hun naaste concurrenten, Jörg Bergmeister en Johannes van Overbeek, met de Flying Lizard-Porsche niet verder kwamen dan de vijfde plaats, namen Melo en Salo de leiding in het rijderskampioenschap over.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet