Formido Swift Cup

Swift Cup: Tim van Gog wint race, maar verliest bijna haardos (lang)


480_verspaget

Echt rijden
Karel Verspaget en Keven Westermeijer hadden hetzelfde probleem als Jasper Bijl: voor het Masters of Formula 3-weekend nog geen meter gereden op Zolder. Daarom zijn de twee rijders van Equipe Verschuur voorafgaand naar België vertrokken. "We hebben samen geracet op het circuit’’, vertelde Karel Verspaget. "Dat was niet in een Swift, maar wel goed om alvast de baan te leren kennen. Belangrijk omdat er dus geen vrije trainingen zijn.’’ Karel Verspaget vond Zolder meteen een mooie baan "Die superleuk is om te rijden’’, stelt de man uit Wekerom. "Ik houd erg van chicanes en snelle bochten. En die kom je op Zolder tegen!’’

De kwalificatie
Kevin Westermeijer leek aanvankelijk goed van zijn opgedane baankennis te kunnen profiteren. De Equipe Verschuur-coureur klokte met 2:01,188 de zesde tijd, slechts zeven honderdsten van een seconde achter zijn sterke ploegmaat Verspaget. In de slotfase van de kwalificatie ging het echter mis voor Westermeijer.

480_kevin_uitleg
Kevin legt na afloop uit wat er mis ging

De rijder uit Ede verloor in de Jacky Ickx-bocht de controle over zijn bolide en maakte vlak voor het opkomen van het rechte eind een koprol. Hoewel Kevin gelukkig zonder grote kleerscheuren uitstapte, was zijn auto dermate beschadigd dat zijn raceweekend direct over was.

480_kevin_auto

Wie verslaat Kirsch?
Tijdens de kwalificatie was het verder de grote vraag wie Steve Kirsch van de pole zou afhouden. De Duitser, die tot Zolder al vijf van de zes races had gewonnen, was immers ‘the man to beat’. Hoewel de klassementsleider met een snelste rondetijd van 2:00,505 een rappe chrono klokte, werd hij verrassend verslagen.

480_gog_actie

Ditmaal moest Kirsch zijn meerdere erkennen in Tim van Gog, die met het kleine verschil van 0,074 seconde zijn allereerste pole-position uit zijn racecarrière pakte.

480_douma

Kleine verschillen
Sandra Douma toonde wederom haar klasse. De rijdster van het Douma Frensch Power-team pakte de derde tijd algemeen en was wederom de rapste dame. Achter de topdrie waren de verschillen klein. Martin van Rossen jr., ook al van Douma Frensch Power, bleef Karel Verspaget met minimaal verschil (0,039 seconde) voor. Achter de nummer zes Westermeijer zette Suzanne Jager een nette zevende tijd neer. De Haarlemse bleef daarmee nipt Daan Stots, Marcel Dekker en Bart van Raamsdonk voor.

480_schreurs

Zelfvertrouwen
Achter Peter Schreurs (11de) kwalificeerde Kim van den Berg zich keurig als twaalfde. "Tijdens de eerste drie raceweekends was ik achteraan te vinden, meestal zelfs laatste’’, zegt Kim. "Nu ging het hartstikke goed! Dan is racen ook leuk. En als het lekker gaat, dan is dat ook uitstekend voor het zelfvertrouwen.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet