IndyCar

IRL: Dario Franchitti ongedeerd na zware crash. Zege Tony Kanaan

tony_kanaan

De IRL reed afgelopen zondag voor het laatst in haar geschiedenis op de Michigan International Superspeedway. De teams zullen er waarschijnlijk geen traan om laten. Het IRL-circus verliet Michigan met een record aan crashes en schades in een wedstrijd waarbij slechts zeven deelnemers de finish zagen. Dario Franchitti beschikte in deze wedstrijd over heel veel beschermengelen!

Tekst Willem J. Staat

castroneves_crash
De beschermengelenhebben op Michigan overuren gemaakt. Het mag een wonder
heten dat iedereen na afloop gezond naar huis kon. Hier crashes Helio Castroneves
en Vitor Meira. Foto: IRL

Zware crash Franchitti
In de 143e ronde van de wedstrijd raakten de bolides van Dario Franchitti en de Brit Dan Wheldon elkaar toucheerden. Franchitti’s AGR Dallara Honda kwam dwars te staan, ging de lucht in en draaide in de lucht 2,5 keer in de rondte, waarna de bolide boven op de aanstormende Scott Dixon landde. In totaal waren zeven auto’s bij de crash betrokken. Franchitti kon met behulp van de safety-crew en zijn collega’s ongedeerd het wrak verlaten. Dario Franchitti: “Ik geloof dat ik wel 60 meter in de lucht hing. Ik opende mijn ogen en dacht dit is niet goed jongens, maar dit soort dingen gebeuren nu eenmaal, hier kun je niemand een verwijt maken.” Scott Dixon: “Dit is geen NASCAR en die auto’s zijn niet gebouwd om elkaar te raken, er zit geen verschil in de auto’s. Ze zijn niet langer geschikt voor de Super Speedways.” Er viel op Michigan een record aantal crashes te noteren. Jon Herb was de eerste die crashte, terwijl de Brazilianen Helio Castroneves en Vitor Meira eveneens hardhandig met de muur kennis maakten, daarna volgden Sarah Fisher en Darren Manning in eenzijdige crashes hun voorbeeld. Vervolgens kwam de lang verwachte “Big One” Tomas Scheckter: “Wat een puinhoop, dit is het ergste wat ik ooit heb meegemaakt. A.J. Foyt IV sloot zich bij Scheckter aan. “Je vindt de sporen van Franchitti’s auto boven op mijn helm terug. Godzijdank is niemand gewond geraakt” aldus Foyt IV.

Zege voor Tony Kanaan
Na deze enorme pile-up leek Danica Patrick de beste papieren te hebben om de wedstrijd te winnen, maar de Amerikaanse reed haar pit voorbij onder een neutralisatie en verloor drie plaatsen, maar vond kort daarna aansluiting bij haar teamgenoten Tony Kanaan en Marco Andretti. Juist op het moment dat zij aanspraak leek te gaan maken kreeg de Amerikaanse te kampen met een langzaam leeglopende rechterachterband. Tony Kanaan en Marco Andretti maakten in de laatste vijftien ronden van de wedstrijd de dienst uit en boekten een fraaie 1-2 zege voor AGR-Racing. “Nee, hier beleef ik geen plezier aan, er reden nogal wat mensen rond die “wheel-banging” niet schuwden of een tikje uitdeelden. Ik vind dat geen sport. We mogen blij zijn Michigan zonder gewonden te verlaten” aldus Kanaan. De gecrashte auto’s van Sam Hornish jr. en Scott Dixon konden in de pitlane gerepareerd worden, en reden de wedstrijd op grote achterstand uit.

UITSLAG
1. Tony Kanaan Dallara Honda 200 ronden
2. Marco Andretti Dallara Honda 200 ronden
3. Scott Sharp Dallara Honda 200 ronden
4. Kosuuke Matsuura Dallara Honda 200 ronden
5. Buddy Rice Dallara Honda 200 ronden
6. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 200 ronden
7. Danica Patrick Dallara Honda 199 ronden
8. A.J. Foyt IV Dallara Honda 167 ronden uitgevallen
9. Sam Hornish jr. Dallara Honda 148 ronden uitgevallen
10.Scott Dixon Dallara Honda 145 ronden uitgevallen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet