Formule 1

Formule 1: Fernando Alonso piepelt teamgenoot Hamilton

Fernando Alonso heeft op opzienbare wijze de pole voor de Grote Prijs van Hongarije gescoord. De Spanjaard piepelde zijn teamgenoot door voor de laatste stint net even wat langer te wachten in de pitstraat waardoor Hamilton ook moest wachten en zo te laat was om nog een vliegend rondje te doen. De Brit mag nu van de tweede stek starten, voor Heidfeld en Räikkönen. Grote tegenvaller was Felipe Massa die na een brandstofprobleempje niet verder kwam dan p14.

Tekst: Daan Jeuken

Het grote verhaal van de Hongaarse kwalificatie speelde zich af rond het team van McLaren. Terwijl Alonso van de pitcrew het sein kreeg om te gaan stond hij nog een paar tellen stil op zijn plaats. Hierop moest Lewis Hamilton wachten en zo kwam hij net een paar seconden te kort om nog een vliegend rondje te rijden. Ron Dennis voedde de speculaties door meteen de rijders op te vangen toen deze uitstapten. In de persconferentie praatten de rijders vakkundig om de hete brij heen; Alonso verklaarde dat hij wachtte op vrije ruimte op de baan, Hamilton verwees de journalisten door naar het team en verklaarde dat hij precies de tijd te kort kwam die hij had moeten wachten op zijn teamgenoot.

De chaos was dus bij McLaren, maar ook bij Ferrari konden ze er wat van. Felipe Massa reed in de tweede sessie weg voor een laatste sprintrondje, maar werd nog in de pitstraat door het team teruggeroepen omdat er te weinig brandstof in de Ferrari was gegaan. Het team duwde Massa snel terug, maar toen deze alsnog zijn vliegende ronde reed kwam hij met genoeg brandstof toch niet verder dan plaats veertien.

De twee nieuwe gezichten waren vandaag niet in staat tot heldendaden. Sebastian Vettel mag het na een race bij BMW nu proberen bij Toro Rosso, maar kwam niet door de eerste sessie. Zijn laatste ronde was snel, maar hij maakte een foutje en eindigde als twintigste. De nieuwe Spyker-coureur Yamamoto zat vandaag tenminste iets dichter bij zijn teamgenoot Sutil, maar hij moest nog steeds een seconde toegeven en eindigde als laatste.

Uitslag kwalificatie GP Hongarije
Hungaroring, zaterdag 4 augustus 2007

1. Fernando Alonso, 1:19.674
2. Lewis Hamilton, 1:19.781
3. Nick Heidfeld, 1:20.259
4. Kimi Räikkönen, 1:20.410
5. Nico Rosberg, 1:20.632
6. Ralf Schumacher, 1:20.714
7. Robert Kubica, 1:20.876
8. Giancarlo Fisichella, 1:21.079
9. Jarno Trulli, 1:21.206
10. Mark Webber, 1:21.256
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet