Columns

Column Rob Kamphues - POLO-KNUPPEL


240_portret_kamphues

En inderdaad rij ik er in de kwalificatie twee seconden vanaf. Zomaar. Daarmee bewijzen de mensen van Volkswagen Motorsport dat het misschien wel de beste opstapklasse is voor beginnend talent. Intensieve begeleiding, toegang tot de data van de snelste man en als toetje een betaald tripje naar Japan of China voor de koplopers in het kampioenschap halverwege het seizoen. Waarom doet er eigenlijk niet een legertje Nederlanders vast mee in het kampioenschap? En waarom hebben wij in Nederland niet een klasse die zo goed begeleid wordt? Ik zeg een schot voor open doel.

Intussen lachen Sheila en ik ons ook slap om het hele circus er omheen hoor. Van Volkswagen krijgen we een tas met puike kleding en een lijstje wat we wanneer moeten dragen. “Rob , wat is in vredesnaam een chemise?’ ‘Da’s een onderbroek in de kleuren van Volkswagen, Sheil.’ En tijdens de rijdersbriefing krijgen we op ons kop omdat we niet serieus genoeg luisteren naar de instructeur die vertelt dat er geen contact tussen de auto’s mag zijn. ‘Joh, het is een bloemencorso’, fluister ik tegen Sheila. “Wat valt daar te lachen?’, vraagt de instructeur streng? Ja vertaal bloemencorso maar eens in het Duits. “It’s dutch humor sir”. Í don’t understand it.’ Tja…

480_kamphues_actie4

Later krijg ik een koekje van eigen deeg terug. Of ik weet hoe je Nederlanders kan laten blaffen. Geen idee. “Je moet roepen ‘gratis bier’, dan doen alle Hollanders ‘wo, wo, wo, wo” Nou ja, ik kende ‘m in elk geval nog niet.
En de race zelf? Die was prachtig en ruk tegelijk. Dankzij de date nog een seconde sneller dan in de quali, wat me zo’n beetje op de tiende plek bracht qua snelheid, maar kom daar maar eens vanaf plek 22. Dus mannetje voor mannetje of vrouwtje in de Tarzan uitgeremd tot Laurent Calkoen in beeld kwam, de Nederlandse Zuid-Arikaan die voor ‘Right to Play rijdt’een geweldig initiatief om achtergestelde kinderen in de wereld te laten spelen.
Ik zie de letters op de auto staan en denk; tsjonge, Kamphues, hoe kon je gisteren zo chagrijnig zijn om die 26ste plek als je t vergelijkt met de kids die al blij zijn als ze een keer een echte bal krijgen in plaats van een prop papier. Maar ja, dat is natuurlijk geen reden om Laurent niet keihard uit te remmen.
En stom, stom, stom, ik verbeter prompt mijn beste sectortijd waar er met geel wordt gezwaaid. Drive through dus, twintig seconden kwijt en dan is t schade beperkt houden en zorgen dat ik niet weer onder aan t lijstje terechtkom. Maar gelukkig hebben de Deense gastrijderds grote problemen op Zandvoort – ‘we don’t have real corners in Denmark’ bekent Vestergaard eerlijk als hij is, dus kan ik nog een heel rijtje voorbijstevenen.
Ik zeg; de polo Cup naar Nederland halen en ik doe mee. Oh nee, dat kan ik niet, want je mag maar maximaal 25 zijn. En ik ben bijna twee keer zo oud.

480_kamphues_actie2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet