IndyCar

Div: Champcar Atlantic: Junior Strous vijfde in San Jose

Junior Strous heeft in San José uitstekend gepresteerd. De Nederlander werd er keurig vijfde.

Tekst PR
strous_sj07
Junior Strous dit het uitstekend in San Jose. Foto: Champcar

Junior Strous heeft op het stratencircuit van San José beslag weten te leggen op een uitstekende vijfde plaats. Met deze positie bereikte hij zijn beste resultaat dit seizoen. Een bijzonder knappe prestatie van de Nederlander die onlangs voor de tweede keer aan zijn pols werd geopereerd. Ondanks dat Junior Strous vanwege zijn blessure een aantal races heeft moeten missen, is de rijder van Condor Motorsports opgeklommen naar de twaalfde plaats in het kampioenschap. In de Rookie-standings bezet Strous met nog één race te gaan de zesde plaats met eveneens 92 punten.

Door zijn rechterpols niet overmatig te belasten heeft Junior Strous de vorige race in de Champcar Atlantics op Edmonton na één vrije training laten schieten. Een enorme teleurstelling voor de Wassernaarder die samen met zijn team doorreisde naar San José. Hij hoopte op het stratencircuit, dat 50 KM ten zuiden van San Francisco ligt wel de nodige kilometers te maken. Na overleg met de teamleiding besloot Junior het te proberen. Na het verkennen van de kleine en hobbelige baan eindigde hij in de vrije training op de vrijdag als zeventiende. Ondanks hevige pijnen besloot Junior Strous ook de kwalificatie te rijden. Strous liet de tiende tijd registreren, maar dat resulteerde door een rode vlag procedure uiteindelijk in een dertiende tijd. Na een vijftiende plaats in de tweede training reed Strous op zaterdagmiddag een goede afsluitende kwalificatie waarbij hij een tiende tijd op de chrono’s zette. Hij moest slechts 00.537 seconden toegeven op Jonathan Bomarito.

Onder warme weersomstandigheden kwam Junior Strous op 2.330 lange circuit goed uit de startblokken en schoof direct door naar de negende positie. Strous verloor door andere deelnemers gehinderd vier plaatsen en viel naar de dertiende plek terug. Hij bleef daarna uiterst geconcentreerd zijn rondjes rijden en lette tijdens de neutralisaties goed op. Via een paar fraaie inhaalacties klom hij weer naar voren en maakte dankbaar gebruik van enkele uitvallers. Strous eindigde in deze enerverende race na 48 ronden als vijfde.

Junior Strous: “Het harde werken is eindelijk beloond. Ik had gedurende het weekend veel last van mijn pols en heb samen met de teamleiding telkens de situatie opnieuw bekeken of ik kon rijden. Vooral de kwalificaties met nieuwe banden waren bijzonder zwaar. Ik heb in deze sessies echt moeten knokken want het hele veld zat slechts op drie tienden van elkaar. Qua fysiek was de baan gelukkig minder zwaar, waardoor mijn pols niet werd overbelast. Ik reed verder een prima race. Ik heb vier rijders ingehaald en kon van drie crashes profiteren. Ondanks dat ik een aantal races heb moeten missen door mijn polsblessure dit seizoen, is dit resultaat zeker hoopgevend voor de toekomst. Ik reis nu terug naar Nederland. Over de laatste race op Road America over twee weken zullen we komende week bekijken of ik hieraan zal deelnemen.”

UITSLAG
1. Jonathan Bomarito PR1 Motorsports 50.08.871
2.Franck Perrera Condor Motorsport +00.897 seconden
3.Robert Wickens Red Bull Team Forsythe + 02.519 seconden
4..Raphael Matos Sierra Sierra Enterprises + 03.613 seconden
5. Junior Strous Condor Motorsports+ 04.465 seconden

Stand Kampioenschap
1. Rafael Matos Sierra Enterprises 314 punten
2. Franck Perrera Condor Motorsports 278 punten
3. Robert Wickens Red Bull Team Forsythe 238 punten
12. Junio Strous Condor Motorsports 92 punten

Rookie of the Year
1. Franck Perrera Condor Motorsports 278 punten
2. Robert Wickens Red Bull Team Forsythe 238 punten
3. Giacomo Ricci Conquest Racing 167 punten
6. Junior Strous Condor Motorsports 92 punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet