NASCAR

NASCAR: Thuiszege Tony Stewart tijdens Brickyard 400

Met nog tien ronden te gaan nam Tony Stewart tijdens de Brickyard 400 de leiding definitief in handen de op Indianapolis en scoorde zijn tweede achtereenvolgende zege dit seizoen. Stewart gaf Kevin Harvick na een touche het nakijken en die eindigde uiteindelijk zwaar geirriteerd als negende.

Tekst Willem J. Staat

indy_ts
Tony Stewart en zijn crew bestormen de fans. Foto: GM


Thuiszege Tony Stewart
Tony Stewart boekte zijn tweede achtereenvolgende overwinning dit seizoen, maar het was tevens zijn tweede achtereenvolgende zege op de Indianapolis Motor Speedway. Tien ronden voor het einde ging Stewart in een door neutralisaties gekenmerkte wedstrijd aan Kevin Harvick voorbij en zou de leiding niet meer afstaan. Met 2.982 seconden voorsprong achterstand ging Juan Pablo Montoya als tweede over de streep. Voor de Colombiaan, die in 2000 hier met het team van Chip Ganassi de Indy 500 won, was het zijn beste resultaat op een oval in NASCAR tot nu toe. Nog niet eerder was de Ganassi-coureur zo dicht bij zijn eerste overwinning op een oval in NASCAR geweest dit seizoen.. Montoya: “Ik heb ervan genoten, maar ik had gewoon niet de snelheid om met Stewart mee te gaan. Maar ik vind het fantastisch dat ik tweede ben geworden”

Voor Tony Stewart was het een vrij gemakkelijke overwinning. Stewart vroeg zijn crew-chief over de radio of hij geen kussen wilde hebben. “Ik ben gewoon aan het cruisen” deelde Stewart laconiek mede. In de 151e ronde ging Stewart definitief aan Kevin Harvick voorbij, waarbij de heren elkaar eventjes raakten en Harvick geïrriteerd zevende werd. “Ik heb er alles aangedaan om contact te vermijden” aldus Stewart die steun van Juan Pablo Montoya kreeg. “Niemand was vandaag tegen Stewart opgewassen” verklaarde de voormalige F1-coureur na afloop. Jeff Gordon eindigde als derde. Voor Jimmie Johnson eindigde de wedstrijd na alweer in een klapband in een drama. De HMS-coureur vloog tegen de muur en kon ongedeerd zelf zijn in brand geraakte bolide verlaten. Dale Earnhardt jr. die eveneens geruime tijd aanspraak op een overwinning leek te maken viel met een kapotte motor uit. “Wij hadden hier uitstekend kunnen scoren” klonk het teleurgesteld.

UITSLAG
1. Tony Stewart Chevrolet 160 ronden
2. Juan Pablo Montoya Dodge 160 ronden
3. Jeff Gordon Dodge 160 ronden
4. Kyle Busch Chevrolet 160 ronden
5. Reed Sorensen Dodge 160 ronden
6. Mark Martin Chevrolet 160 ronden
7. Keviu Harvick Chevrolet 160 ronden
8. Jeff Burton Chevrolet 160 ronden
9. Dave Blaney Toyota 160 ronden
10. Matt Kenseth Ford 160 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet