DTM

DTM: Premat snelste coureur, maar laat Audi-collega Tomczyk opzichtig winnen

480_premat_blij
Alexander Premat wordt uitbundig gefeliciteerd door de Audi-manschappen. Martin Tomczyk staat er een beetje verloren bij.

Alexandre Premat was vanmiddag de snelste DTM-rijder op Zandvoort. In de laatste bocht ging de Fransman echter opzichtig van het gas af, omdat de op P2 rijdende en voor het kampioenschap strijdende Audi-collega Martin Tomczyk twee extra punten te geven. Om de situatie voor Audi nog meer gênant te maken, ging ook de op plek drie afstevenende Timo Scheider op het laatste rechte eind in de remmen om zijn Audi-collega en kampioenschapsleider Mattias Ekström voorbij te laten! Een boegeroep van een deel van het publiek tijdens de huldiging sprak boekdelen. "We kunnen er mee leven dat we verslagen worden, maar niet onder dit soort omstandigheden’’, was Mercedes-baas Norbert Haug furieus. "Nee, dit is juist goed teamgedrag’’, maakte Mattias Ekström nog meer een karikatuur van de situatie.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Gerrie Hoekstra en Tim Bohme

Exit La Rosa
Bij het opstellen van de wagens vóór de start blijkt dat Daniel la Rosa niet gaat meedoen. Na het eerder afhaken van Vanina Ickx is ook de wagen van La Rosa te veel beschadigd geraakt. La Rosa ging er vanmorgen bij de warm-up flink vanaf waarna een flinke bak grind de onderkant van zijn bolide sloopte.

start_dtm

Start
Als om 13.00 uur de race over 38 ronden van start gaat, pakt de vanaf P2 begonnen Mattias Ekström meteen de eerste plaats van pole-man Timo Scheider af. De als vijfde gestarte Paul di Resta heeft pech en wordt bij het uitkomen van de Tarzan-bocht in de rondte geduwd door Tom Kristensen. Di Resta kan wel verder maar heeft dik tien seconden verloren en ligt laatste.

crash_di_resta

Eerste doorkomst
Na één ronde leidt Ekström voor Scheider. Martin Tomczyk is drie, Alexandre Premat vier, Mike Rockenfeller vijf en Bruno Spengler is pas de eerste Mercedes-coureur op P6.

Superbegin
Markus Winkelhock heeft een superstart en pakt vanaf P18 zeven plaatsen winst. Bij de eerste doorkomst komt hij als 11de over start-finish! Ook Christian Abt gaat goed. Hij gaat naar voren van 11 naar 7. Susie Stoddart, vandaag de enige vrouwelijke deelnemer, is als 19de gestart maar ligt solide op de 15de stek en maakt de mannen achter haar (Jamie Green, Lucas Luhr en Paul di Resta) behoorlijk gek.

Eerste stops
Na de zes ronde beginnen de eerste coureurs aan hun eerste van in totaal twee verplichte pitstops. Christian Abt komt binnen, net als Spengler. Omdat Abt zijn stop met 4,2 seconden een kleine tel sneller afwerkt dan Spengler, haalt ‘playboy’ Abt zijn Mercedes-concurrent in.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet