Formule 3

Formule 3: ‘De Hulk’ wint natte F3-race in Euro Serie op Zandvoort


Zwarte vlag
De man met startnummer drie, Franck Mailleux, krijgt in de vijftiende ronde een zwarte vlag. Hij lag op dat moment negende. De kop is nog steeds in handen van Hülkenberg, die inmiddels een voorsprong van zeven seconden heeft opgebouwd op Sebastien Buemi. Romain Grosjean volgt op 17 seconden als derde, terwijl achter Tom Dilmann (als 18de gestart, ligt nu vierde) Renger van der Zande als vijfde rond racet.

480_f3_hulkenberg

‘Under investigation’
Terwijl Hülkenberg in de naar 23 ronden ingekorte race soeverein lijkt uit te rijden, komt ineens ‘car no. 19 under investigation’ in beeld. Hülkenberg blijkt ingehaald te hebben onder een gele vlag. Hülkenberg had het overigens meteen door op de baan en stak verontschuldigend zijn hand omhoog.

Straf?
Na de finish is het dus de vraag of Hülkeberg een straf van dertig seconden voor zijn vergrijp gaat krijgen. Als dat gebeurt, zakt hij terug naar P3 en schuiven Buemi en Grosjean beiden een plekje op. Hülkenberg wordt na de finish wel als winnaar gehuldigd op het podium, maar de uitslag is op moment van schrijven (11.30 uur) nog onder voorbehoud.

480_renger_race2

Nederlanders
Renger van der Zande eindigt uiteindelijk op 33,2 seconden van De Hulk als vijfde. Yelmer Buurman is op zijn slicks compleet zoek gereden en finisht als 15de op meer dan een ronde achterstand.

Persconferentie
Nico Hülkenberg vertelde na afloop over zijn succesvolle bandentactiek: "Het was inderdaad een beetje hetzelfde als tijdens A1 met het binnenkomen voor andere banden. Alleen vorig jaar was het andersom en gingen we op het beslissende moment van de race terug van regenbanden naar slicks. Maar het resultaat was hetzelfde, het pakken van de kop!’’

Gele vlag
Over zijn ‘under investigation’ zei Hülkenberg tijdens de persconferentie het volgende: "Ik wilde inderdaad iemand inhalen. Toen ik hem was gepasseerd zag ik dat er een gele vlag hing. Ik gaf direct aan dat ik mijn plaatsje wilde teruggeven, maar hij wilde mij niet inhalen. Toen ik vervolgens bij de volgende baanpost de groene vlag zag, ben ik weer gas gaan geven. Ik zal de stewards straks ook dit verhaal doen en dan wacht ik af of ik straf krijg of niet. Ik hoop het niet natuurlijk.’’

Voorlopige uitslag Formule 3 Euro Series, tweede wedstrijd op Zandvoort:
1. Nico Hülkenberg 23 ronden
2. Sebastien Buemi op 9,9 seconden
3. Romain Grosjean 16,3
4. Tom Dilmann op 31,1
5. Renger van der Zande op 33,2
6. James Jakes 35,2
7. Jean Karl Vernay 43,2
8. Harald Schlegelmilch op 1:30
9. Edoardo Mortara op 1:33
10. Filip Salaquarda op 1:50

480_f3_vliegt
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet