Formule 3

Formule 3: ‘De Hulk’ wint natte F3-race in Euro Serie op Zandvoort

hulkenberg

Nico Hülkenberg heeft vanmorgen de tweede weekendrace op Zandvoort van de Formule 3 Euro Serie gewonnen. ‘De Hulk’ uit Duitsland won de als droog gestarte race, die in de stromende regen werd afgevlagd.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Gerrie Hoekstra en Tim Bohme

buurman

Yelmer Buurman had vanmorgen de mooie uitgangspositie om als tweede te mogen starten. Bij de start van de race over 26 ronden pakte de Nederlander de binnenkant van de baan, maar liet hij zich een beetje de kaas van het brood eten door de als derde vertrokken Nico Hülkenberg. De Duitser, die afgelopen jaar de A1 GP voor Duitsland won op Zandvoort, pakt de leiding. Hij wordt gevolgd door James Jakes en Buurman.

vd_zande

De andere Nederlander in de wedstrijd, Renger van der Zande, heeft wel een goede start en gaat van startplek negen naar zes.

Boem is ho!
In de derde ronde knalt Yann Clairay, die inmiddels de tweede plaats had gepakt, de vangrail in nadat hij een kleine touché heeft gehad met Buurman. Dankzij dit gelukje’ pakt Buurman de tweede stek af van Clairay. Van der Zande profiteert natuurlijk ook en schuift een plekje op naar P5.

Hülkenberg heeft na vier ronden reeds een gaatje geslagen en pakt 2,3 seconden voorsprong op Buurman. Jakes is derde op vijf tellen, Van der Zande hijgt in de nek van de op P4 liggende Romain Grosjean (de winnaar van race 1 op zaterdag).

Regen
Na zes ronden racen begint het te regenen. Nu moet de gok worden genomen: gaan de rijders de slicks vervangen voor regenbanden of niet? Terwijl vrijwel alle toppers de pit induiken voor regenrubber, blijft Yelmer Buurman doorrijden op zijn profielloze bandjes.

Foute gok
Het levert de Nederlander een voorsprong van bijna 50 seconden op op Hülkenberg & Co. Maar als snel blijkt dat Buurman fout gegokt heeft. Hülkenberg, die dankzij een superieure bandentactiek afgelopen oktober ook de A1 Grand Prix op Zandvoort won, loopt per rondje negen seconden in. In ronde vijftien is Buurman dan ook koploper af en wordt hij vervolgens door iedereen om de oren gereden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet