Formule 3

F3 Euro Serie: Vijfde zege voor Romain Grosjean

480_hand_omhoog

Romain Grosjean won op Circuit Park Zandvoort de elfde seizoensrace van de Formule 3 Euro Serie. Voor de Fransman was het zijn vijfde overwinning van het jaar, maar anders dan op Mugello, waar hij meer dan 16 seconden voorsprong had, moest hij er ditmaal hard voor werken: in de slotfase van de 26 ronden lange race kwam zijn Japanse teamgenoot in de Franse ASM-renstal, Kamui Kobayashi, gevaarlijk dichtbij. Uiteindelijk slaagde hij er echter niet in om Grosjean te bedreigen en zo ging de Fransman wederom met de overwinning aan de haal. De Zwitser Sébastien Buemi eindigde als derde en moest zo toezien hoe Grosjean, zijn naaste rivaal in de titelstrijd, zijn voorsprong in het kampioenschap andermaal met drie punten uitbouwde.

Tekst: René de Boer
Foto's: Gerrie Hoekstra

480_start_f3

Fraaie strijd om de vijfde plaats
Helaas kwamen de Nederlanders ditmaal op Zandvoort niet in aanmerking voor de podiumplaatsen. Uiteraard was de hoop gevestigd op Yelmer Buurman, die immers als derde van start ging, zijn beste kwalificatieresultaat tot nu toe dit seizoen, maar die liet zich bij de start verrassen en viel in de eerste ronde terug tot de vijfde plaats achter Buemi en Yann Clairay.
Al snel moest hij ook de Fransman Mailleux en de Duitser Nico Hülkenberg voor zich dulden. Mailleux en Hülkenberg zorgden vervolgens met een fraaie strijd om de vijfde plaats voor heel was afwisseling in de race. De Fransman behield uiteindelijk wel de overhand, ondanks dat de Duitser van alles probeerde om hem in te halen. Een uitstapje van Hülkenberg door het zand bij het uitkomen van de Tarzanbocht in de 12e ronde bleek uiteindelijk beslissend in de strijd.

480_zande

Keurige opmars Renger van der Zande
Renger van der Zande werkte zich ondertussen keurig naar voren. Gestart als vijftiende herstelde hij zich goed en reed al vlot naar de tiende plaats. In de 18e ronde vond hij de aansluiting bij de Italiaan Edoardo Mortara toen deze een foutje maakte en een ronde later was Van der Zande er voorbij. Zo was hij negende achter Buurman en diens Britse Manor Motorsport-teamgenoot James Jakes. Daar bleef Van der Zande uiteindelijk ook tot het vallen van de finishvlag. “Ik heb wel lekker gevochten”, zei hij na afloop. “Na alle ellende van gisteren hebben we de auto helemaal omgebouwd, vooral de afstelling veel zachter gemaakt. Het pakte goed uit, ik had een goede start en kon ook in de race nog een paar mensen inhalen.”

480_yelmer

Koppelingsproblemen spelen Buurman parten bij start
Yelmer Buurman eindigde als zevende en mag daarmee morgen andermaal vanaf de eerste startrij vertrekken. “Ik had weer hetzelfde probleem als op Mugello, een slippende koppeling”, vertelde hij. “Weliswaar heeft het team de koppeling na Mugello nagekeken en niks kunnen vinden, maar nu was het bij de start weer precies hetzelfde. Voor morgen bouwen ze dus een nieuwe in. Daardoor mislukte de start nu volledig en ook de snelheid zat er niet in. Ik had veel onderstuur dat daarna overging in overstuur. Veel meer dan de zevende plek zat er niet in, maar nu start ik in ieder geval morgen vanaf de eerste rij. Da’s alweer iets.”

480_persconf_f3

Uitslag:
1. Romain Grosjean (Fra), Dallara-Mercedes. 26 r. in 40.59,489 (gem. 163,910 km/u)
2. Kamui Kobayashi (Jap), Dallara-Mercedes, op 0,850
3. Sébastien Buemi (Zwi), Dallara-Mercedes, op 8,831
4. Yann Clairay (Fra), Dallara-Mercedes, op 15,875
5. Franck Mailleux (Fra), Dallara-Mercedes, op 17,170
6. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes, op 17,626
7. Yelmer Buurman (Ned), Dallara-Mercedes, op 19,864
8. James Jakes (GBr), Dallara-Mercedes, op 20,170
9. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 37,880

Stand na elf van 20 races:
1. Grosjean, 66
2. Buemi, 45
3. Kobayashi 31
4. Jakes 31
5. Mailleux, 31
6. Buurman, 27
7. Hülkenberg 26
8. Vernay 23
9. Mortara, 16
10.Clairay, Van der Zande 10
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet