IndyCar

Champcar:27e Zege Bourdais in Edmonton

De Fransman Sebastien Bourdais heeft in Edmonton opnieuw de leiding genomen in de Champcarworldseries. De Newman Haas-coureur boekte in het Canadese Edmonton  zijn 27e zege het kampioenschap.


Tekst Willem J. Staat

podium_edmonton
27e Champcarzege voor Sebastien Bourdais. Links Justin Wilson, rechts
Graham Rahal. Foto: Champcar

Zwaar puntenverlies voor Doornbos
De Fransman Sebastien Bourdais kwam met een achterstand van twee punten op de Nederlander naar Edmonton maar verliet Canada met een voorsprong van ruim 21 punten. Bourdais nam direct bij de start de leiding en zou eigenlijk zijn stempel volledig op de wedstrijd drukken. In de 20e ronde volgt de eerste neutralisatie waarvan Wil Power met zijn Team Australia Panoz DPO1 aanvankelijk profiteerde. Bourdais stelt snel orde op zaken en neemt opnieuw de leiding, terwijl Power later met problemen aan de stuurinrichting terugvalt. Bij de tweede pitwindow weet Doornbos één positie te winnen maar zou niet echt profiteren. In de 69e ronde volgt de tweede neutralisatie. De Canadees Alex Tagliani is bij het insturen van de eerste bocht iets te enthousiast en neemt Doornbos in zijn schuiver mee. Tagliani moet met een gebroken wielophanging de strijd staken, maar Robert kan alsnog zijn weg vervolgen. Het rampweekend eindigt voor de Nederlander zoals het begonnen is, hij startte als elfde en eindigde als elfde. " Een teleurstellend resultaat.

Robert Doornbos: "Het weekend begon gewoon slecht, de snelheid zat er gewoon niet in en ik denk dat we te laat achter een aantal dingen kwamen. Mijn auto was gewoon niet goed genoeg voor het tempo aan de kop. Vervolgens duwt Tagliani mij nog bijna de muur in. Ik begrijp echt niet wat die man aan het doen was, hij lag al een ronde achter, en ik verloor ook nog eens een ronde. Ik kijk nu alweer naar een stratencircuit uit, waar we het zeker beter moeten doen Een schrale troost voor Doornbos is dat hij in de warming-up de snelste tijd liet noteren.

jan_heylen_edmonton

Eerste finish van Jan Heylen met Conquest in Edmonton. Foto: Champcar

Fraaie wedstrijd Pagenaud.
 De Atlantic-kampioen 2006, Simon Pagenaud, gaat het steeds beter doen in de Champcarworldseries. De Fransman eindigde keurig als vijfde voor Team Australia Team Walker. De beide Forsythe-bolides van Paul Tracy en Oriol Servia eindigden als vijfde en zesde, terwijl Bruno Junqueira met Paul Tracy in deze enigszins processioneel verlopen wedstrijd nog voor her nodige entertainment zorgt. Junqueira eindigt voor het team van Dale Coyne als zevende. Nee Jani, die aanvankelijk de derde plaats bezette eindigt teleurstellend als negende, terwijl onze zuiderbuur Jan Heylen de tiende plek voor zich opeiste. Heylen: "Ik ben erg blij met mijn eerste finish dit seizoen. Een top 10 resultaat is niet slecht. Eindelijk kunnen we voor San José wat data verzamelen en ik ben erg blij dat ik mijn eerste finish achter de kiezen heb." Bij PKV werd de geblesseerde Tristan Gommendy vervangen door Mario Dominguez die na 32 ronden met een geplofte motor het veld moet ruimen. Graham Rahal oefent in de slotfase nog wat druk op de Brit Justin Wilson uit, maar de Newman Haas-coureur maakt tegen de CDW-Rsports-bolide geen schijn van kans en moet zich met een derde plaats tevreden stellen. Sebastien Bourdais vernedert zijn tegenstanders in de slotfase van de wedstrijd door ronde na ronde het baanrecord scherper te stellen.

UITSLAG
1. Sebastien Bourdais Panoz DP01 96 ronden
2. Justin Wilson Panoz DP01 + 3.947 seconden 
3. Graham Rahal Pnaoz DP01 + 6/645 seconden
4. Simon Pageanud Panoz DP01 + 24.808 seconden
5. Paul Tracy Panoz DP01 + 28.144 seconden
6. Oriol Servia Panoz DP01 + 30.015 seconden
7. Bruno Junqueira Panoz DPO1 + 30.704 seconden
8. Dan Clarke Panoz DPO1 + 35.333 seconden
9. Neel Jani Panoz DP01 + 37.782 seconden
10. Jan Heylen Panoz DP01 + 59.747 seconden
11. Robert Doornbos Panoz DP01 95 rondenAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet