IndyCar

IRL: Hattrick Scott Dixon. Zware crash Marco Andretti op Mid Ohio

De Nieuw Zeelander Scott Dixon scoorde op de Mid Ohio Sportscar Course een hattrick voor het team van Chip Ganassi en zegevierde voor de derde achtereenvolgende maal in de IRL-series. De Ganassi-coureur is de leider in het kampioenschap, de Schot Dario Franchitti tot op 24 punten genaderd.

Tekst Willem J. Staat

mid_ohio_scott_dixon
De Nieuw Zeelander Scott Dixon gaf zichzelf een prachtig cadeau op ziijn 27e
verjaardag. Een overwinning op Mid Ohio. Foto: IRL

Startcrash Marco Andretti
De Braziliaan Helio Castroneves behaalde afgelopen zaterdag voor Team Penske zijn 22e pole, terwijl Danica Patrick zich als tweede kwalificeerde. Alle aandacht ging dan ook uit naar de AGR-rijdster. Toch zou Patrick niet van haar ideale uitgangspositie profiteren. Patrick maakte in de eerste ronde een fout wat catastrofale gevolgen had voor haar beide AGR-teamgenoten. Tony Kanaan tikte zijn vrouwelijke collega aan, maar raakte in de chaos ook zijn teamgenoot Marco Andretti die voor de tweede keer na Indianapolis dit seizoen een sensationele koprol maakte. Andretti kroop ongeschonden uit zijn gestrande bolide maar was woedemd. "We kunnen toch niet allemaal tegelijk door dezelfde bocht, het zijn lamstralen zoals sommigen bij de start reageren, ze worden hartstikke gek" bromde de jongste Andretti-telg. Zowel Kanaan en Patrick kwamen bij de neutralisatie volgde direct binnen. Het zou hen later in de wedstrijd in de kaart spelen.

agr_crash_1

Danica Patrick gaat in de fout met catastrofale gevolgen voor haar AGR-teamgenoten.
Foto: IRL

agr-crash_2
Met dank aan Danica maakt Marco Andretti een onvrijwillige luchtreis.Foto:IRL

agr_crash_3
Marco Andretti komt ongeschonden uit dit wrak terwijl Tony Kanaan zijn weg vervolgt.
Foto:IRL

Helio Castroneves nam na de re-start direct de leiding in handen en wist die geruime tijd vast te houden. Na de eerste pit-window nam Scott Dixon in de 31e ronde de leiding over gevolgd door, Castroneves, Hornish Jr, Franchitti en Manning. Regerend kampioen Sam Hornish jr. die op Mid Ohio een thuiswedstrijd reed zorgde in de 46e ronde voor de tweede neutralisatie door van de baan af te spinnen. Hij zou tenslotte nog als veertiende eindigen. Gedurende deze neutralisatie waren Kanaan en Scott Sharp de enige twee deelnemers die niet binnenkwamen voor hun stop.

Kanaan die op een andere strategie reed kwam in de 60e ronde voor zijn laatste stop binnen en sloot als zesde weer aan. Intussen had Castroneves de kop weer heroverd, maar in de 70e ronde moest ook de Penske-coureur voor zijn allerlaatste stop binnenkomen, evenals Scott Dixon, die slechts voor een "splash and dash" binnenkwam. De leider in het kampioenschap, Dario Franchitti, probeerde zo lang mogelijk op de baan te blijven om zijn voorsprong bij de verplichte stop te kunnen behouden. De calculatie van Franchitti ging niet op. Toen de Schot na zijn laatste stop op de baan terugkeerde, flitste de Nieuw Zeelander Scott Dixon hem voorbij, en bezorgde zichzelf een aardig verjaardagscadeau door voor de derde keer in successie te zegevieren. Een prachtig IRL-debuut maakte Ryan Hunter Reay voor Team Rahal-:Letterman. De voormalige Champcar-coureur verving bij Rahal Lettermann Jeff Simmons, die bij gebrek aan prestaties begin vorige week aan de kant werd gezet. Hunter-Reay eindigde bij zijn debuut direct als zevende.

UITSLAG
1. Scott Dixon Dallara Honda 85 ronden
2. Dario Franchitti Dallara Honda + 2.6917 seconden
3. Helio Castroneves Dallara Honda + 8.6783 seconden
4. Tony Kanaan Dallara Honda +8.9611 seconden
5. Danica Patrick Dallara Honda + 25.2578 seconden
6. Darren Manning Dallara Honda + 30.4606 seconden
7. Ryan Hunter Reay Dallara Honda + 44.5001 seconden
8. Buddy Rice Dallara Honda + 49.9197 seconden
9. Tomas Scheckter Dallara Honda + 54.5332 seconden
10.Dan Wheldon Dallara Honda 55.1833 seconden
hellio_polerecord
Helio Castroneves is recordhouder wat IRL-poles betreft. Foto: IRL

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet